UPM maksamassa 30 euron päivittäisen lisäkorvauksen lakon aikana työskenteleville: ”Emme ole murtamassa lakkoa” - Politiikka | HS.fi

UPM maksamassa 30 euron päivittäisen lisäkorvauksen lakon aikana työskenteleville: ”Emme ole murtamassa lakkoa”

”Palkanlisällä korvataan töissä olevien lisääntyvää työmäärää, joka johtuu esimerkiksi kriittisten toimintojen turvaamisesta”, sanoo UPM:n juristi.

UPM:n tehtaita koskeva lakko uhkaa alkaa vuoden alussa. Kuvassa konsernin toimistotalo Helsingissä.

30.12.2021 13:08 | Päivitetty 30.12.2021 14:49

Palkansaajia edustavien Paperiliiton, Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton julistama lakko metsäyhtiö UPM:n tehtaille alkaa vuodenvaihteessa, ellei sopua sitä ennen löydetä, mikä näyttää nyt epätodennäköiseltä.

Liitot edustavat noin 3 000:ta UPM:n työntekijää.

Perusriita koskee sitä, että Paperiliitolle kelpaisi vain koko yritystä koskeva sopimus ja UPM:lle vain erilliset liiketoimintoja koskevat sopimukset sellun, tarran, erikoispaperien, graafisten paperien ja biopolttoaineiden tuotantoa varten.

Tässä näkemykset eivät ole lähentyneet, ja nyt kiistellään mahdollisesta lakon murtamisesta ja lakkorajoista.

Paperiliitto syyttää UPM:ää pyrkimyksistä murtaa laillinen työtaistelu, koska yhtiö on luvannut maksaa ylimääräistä niille, jotka jatkavat töitä lakon aikana.

Liiton mukaan UPM on ilmoittanut maksavansa 30 euron päiväkohtaisen lisäkorvauksen lakon aikana töihin tuleville.

UPM kiistää, että kyseessä olisivat ”rikkuripalkkiot”.

”Emme ole murtamassa lakkoa. Palkanlisällä korvataan töissä olevien lisääntyvää työmäärää, joka johtuu esimerkiksi kriittisten toimintojen turvaamisesta”, sanoo HS:lle juristi Anna Polvenlahti UPM:stä.

Polvenlahden mukaan on hyvin poikkeuksellista, että Paperiliitto yksipuolisesti ilmoitti, ettei se rajaa mitään töitä lakon ulkopuolelle, mikä yleensä on ollut tapana.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi aiemmin HS:n haastattelussa, että yrityksellä on velvollisuus pitää kiinni sitoumuksistaan, kuten kunnallisesta kaukolämmöstä ja jätevesien käsittelystä.

UPM on jättänyt Helsingin käräjäoikeudelle turvaamishakemuksen, jossa vaaditaan työnseisauksen kieltämistä tai rajaamista.

Alun perin UPM vaati väliaikaista turvaamistointa ilman, että käräjäoikeus kuulisi Paperiliittoa, mutta sellaisen hakemuksen käräjäoikeus hylkäsi eli päätti ensin kuulla Paperiliittoa.

Yhtiön tavoitteena on, että yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot, kuten lämmöntuotanto ja vedenkäsittely, turvattaisiin lakon aikana.

Yhtiö arvioi, että mikäli käräjäoikeus päätyy määräämään turvaamistoimen, se koskisi noin kahdeksaa prosenttia lakkoilmoituksen alaisista töistä ja turvaisi tehtaiden lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn.

Rauman, Lappeenrannan ja Kouvolan kaupungit ovat vedonneet lakon osapuoliin, jotta voimalaitokset rajattaisiin lakon ulkopuolelle. Energiateollisuus ry huomautti, että lakko ulottuisi kaukolämmön tuotantoon myös Valkeakoskella ja Jämsässä.

Paperiliitto kertoi keskiviikkona antaneensa UPM:lle vielä esityksen uudeksi työehtosopimukseksi.

Samalla liitto kertoi ilmoittaneensa useaan kertaan, että se voi sopia UPM:n kanssa tiettyjen töiden rajaamisesta lakon ulkopuolelle, jos yhtiö hyväksyy päättymässä olevan työehtosopimuksen jälkivaikutuksen.

Jälkivaikutus tarkoittaa työskentelyä sopimuksen ehdoilla sen umpeuduttua ja lakon alettua, kuten aikaisemminkin on menetelty.

UPM:n mukaan nykyisellä Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton välisellä työehtosopimuksella ei ole jälkivaikutusta, koska UPM ei ole ollut sopimuksen osapuoli.

Uutta sopimusta UPM:n ja Paperiliiton välille ei ole päästy neuvottelemaan, koska UPM haluaa tehdä liiketoimintakohtaiset sopimukset ja Paperiliitto koko yritystä koskevan.

UPM torjui myös keskiviikkoisen Paperiliiton esityksen, koska kyseessä oli nytkin koko yritystä koskeva sopimus.

UPM:n mukaan yhtiön liiketoiminnat ovat viestineet marraskuussa paperiliittolaisille työntekijöille väliaikaiset työehdot, joita sovelletaan, mikäli uutta sopimusta ei ole.

Lisäksi UPM on kertonut jo aiemmin maksavansa lakon aikana töihin tuleville palkanlisää lakosta aiheutuvasta ylimääräisestä työstä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat