Vihreiden Harjanne: Suomen pitäisi lunastaa Nato-optionsa viipymättä - Politiikka | HS.fi

Vihreiden Harjanne: Suomen pitäisi lunastaa Nato-optionsa viipymättä

Harjanteen mielestä argumentit jäsenyyden puolesta ovat vahvistuneet.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne veisi Suomen Natoon.

30.12.2021 12:05

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne haluaa Suomen hakevan Naton jäsenyyttä nopeasti.

Jo aiemmin Natoa tukenut Harjanne kysyy blogikirjoituksessaan, milloin Nato-jäsenyys muuttuu ajankohtaiseksi, ellei nyt.

”Ymmärrän, että nykyinen ovensuussa pysyttely on poliittisesti houkuttelevaa ja sille on myös turvallisuuspoliittisia perusteluja”, Harjanne kirjoittaa.

”Samalla minusta on selvää, että seuraukset siitä, että päätökseen ei kyetä sen ollessa vielä mahdollista ovat valtavan paljon vakavampia kuin siinä tapauksessa, että liitymme jotenkin etuajassa tai väärässä hetkessä. Se kuuluisa Nato-optio olisikin syytä lunastaa viipymättä.”

Vihreiden kanta puolueena Natoon on ollut avoin. Puolue ei ole nähnyt jäsenyyttä ajankohtaisena, mutta pitänyt tilanteen seuraamista tärkeänä. Harjanteen mielestä argumentit jäsenyyden puolesta ovat tämän linjan määrittelyn jälkeen lähinnä vahvistuneet.

”Venäjän linja on jyrkistynyt, Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Eurooppaan eikä mitään Natoa korvaavaa puolustusjärjestelyä ole tekeillä”, Harjanne kirjoittaa.

Venäjän vaatimukset etupiiristä ja joukkojen keskittäminen Ukrainan rajalle ovat herättäneet Suomessa viime päivinä vilkasta ulkopoliittista keskustelua.

Esimerkiksi keskustan Matti Vanhanen katsoi HS:n kysyessä asiasta Suomen tuoreiden ulko- turvallisuuspolitiikan selontekojen sopivan hyvin nykyiseenkin tilanteeseen. Kokoomuksen Elina Valtonen puolestaan oli Harjanteen linjoilla ja halusi Suomen lunastavan Nato-optionsa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat