Orpo vaatii muita puolueita paljastamaan Nato-kantansa: ”Kokoomus kannattanut jäsenyyttä jo yli 15 vuotta” - Politiikka | HS.fi

Orpo vaatii muita puolueita paljastamaan Nato-kantansa: ”Kokoomus kannattanut jäsenyyttä jo yli 15 vuotta”

Kokoomuksen puheenjohtaja kysyy, ovatko muut puolueet todella valmiita avoimeen Nato-keskusteluun.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa muilta puolueilta ”sisältöä” keskusteluun Nato-optiosta.

30.12.2021 16:52

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo penää muita puolueita avaama Nato-kantojaan ja antamaan ”sisältöä” puheille niin sanotusta Nato-optiosta.

Venäjän vaatimukset etupiireistä ja joukkojen keskitykset Ukrainan rajalle ovat synnyttäneet Suomessa vilkkaan ulkopoliittisen keskustelun. Tilanteen vuoksi puolueiden olisi oikea aika ottaa kantaa turvallisuuspolitiikkaan nyt, Orpo toteaa kokoomuksen tiedotteessa.

”Sellainen liittoutumattomuus, johon ei kuulu sotilaallista yhteistyötä ei ole tätä päivää. Emme kuitenkaan Naton ulkopuolella saa sellaisia turvatakuita, joita jäsenyys meille tarjoaisi. Nämä tosiasiat yhdistettynä kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen puhuvat sen puolesta, että oikea aika keskustella myös Nato-suhteestamme on nyt”, Orpo toteaa.

Orpo tähdentää, että kokoomuksen Nato-myönteinen kanta on yhä sama.

”Nato-jäsenyys parantaisi Suomen turvallisuutta sekä toisi ennakoitavuutta lähialueillemme. Olisi luontevaa, että Suomi olisi mukana niissä pöydissä, joissa turvallisuuttamme koskevista asioista keskustellaan”, hän toteaa.

Aiemmin torstaina myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne otti kantaa nopean Natoon liittymisen puolesta.

”Minusta on selvää, että seuraukset siitä, että päätökseen ei kyetä sen ollessa vielä mahdollista ovat valtavan paljon vakavampia kuin siinä tapauksessa, että liitymme jotenkin etuajassa tai väärässä hetkessä. Se kuuluisa Nato-optio olisikin syytä lunastaa viipymättä”, Harjanne totesi omassa tiedotteessaan.

Lue lisää: Vihreiden Harjanne: Suomen pitäisi lunastaa Nato-optionsa viipymättä

Kokoomuksen kannanotossa Orpo toteaa kokoomuksen kannattaneen puolustusliiton jäsenyyttä jo 15 vuoden ajan. Nyt myös muiden puolueiden pitäisi hänestä avata ajatteluaan.

”Haluan myös korostaa, miten avoimilla ja Nato-myönteisillä puheenvuoroilla on erityistä kansallista arvoa”, Orpo toteaa.

"Siksi esitänkin kysymykseni muiden puolueiden suuntaan: oletteko valmiit käymään avointa keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuista? Monet puhuvat niin sanotun Nato-option puolesta ja tärkeydestä. Nyt jos koskaan olisi aika tarjota sisältöä näille puheille.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat