RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Adlercreutz: Suomen tulisi hakea Nato-jäsenyyttä - Politiikka | HS.fi

RKP:n eduskunta­ryhmän puheen­johtaja Adlercreutz: Suomen tulisi hakea Nato-jäsenyyttä

Adlercreutzin mukaan pahimmassa tapauksessa Suomi on ulkoistamassa päätöksensä Nato-jäsenyydestä Venäjälle.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mukaan prosessi Nato-jäsenyyden hakemiseksi tulisi käynnistää.

31.12.2021 15:59

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo, että Suomen tulisi hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Adlercreutz kirjoittaa uudenvuodenaattona julkaisemassaan blogitekstissä, että paras ajankohta Natoon liittymisessä on takana päin, mutta toiseksi paras ajankohta olisi nyt.

Hänen mukaansa keskustelu Natosta on muuttumassa farssiksi, koska se keskittyy Suomessa siihen, miten Venäjä Suomen mahdolliseen jäsenyyteen reagoisi.

”Pahimmillaan tästä seuraa se, että me ulkoistamme Nato-päätöksemme Venäjälle. Jos Natoon liittyminen ei ikinä ole oikea-aikaista, ’koska se voi herättää reaktioita’, niin silloin päätös liittymisestä on käytännössä ulkoistettu sille, joka meitä painostaa”, Adlercreutz kirjoittaa.

Adlercreutzin mukaan Suomi on jo osittain valinnut puolensa, kun se on järjestänyt yhdessä Naton kanssa sotilaallisia harjoituksia ja valinnut puolustukseensa Nato-yhteensopivia järjestelmiä.

”Olemme käytännössä paljastaneet kaulamme, mutta meillä ei ole artikla V:n tarjoamaa suojaa. Jäsenyys olisi käytännön tasolla hyvin pieni askel, mutta silti se toisi meille puolustusnäkökulmasta merkittävää lisäturvaa”, hän kirjoittaa.

Adlercreutz sanoo, että myös Ruotsin olisi syytä hakea puolustusliiton jäsenyyttä yhdessä Suomen kanssa.

Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on vilkastunut viime päivinä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi torstaina puolueensa kannattaneen Nato-jäsenyyttä jo 10 vuoden ajan. Samalla hän penäsi muita puolueita avaamaan kantojaan puolustusliiton jäsenyyden suhteen.

"Siksi esitänkin kysymykseni muiden puolueiden suuntaan: oletteko valmiit käymään avointa keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuista? Monet puhuvat niin sanotun Nato-option puolesta ja tärkeydestä. Nyt jos koskaan olisi aika tarjota sisältöä näille puheille”, Orpo toteaa Kokoomuksen tiedotteessa.

Lue lisää: Orpo vaatii muita puolueita paljastamaan Nato-kantansa: ”Kokoomus kannattanut jäsenyyttä jo yli 15 vuotta”

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne otti torstaina kantaa nopean Natoon liittymisen puolesta.

Harjanne kysyy blogikirjoituksessaan, milloin Nato-jäsenyys muuttuu ajankohtaiseksi, ellei nyt.

”Samalla minusta on selvää, että seuraukset siitä, että päätökseen ei kyetä sen ollessa vielä mahdollista ovat valtavan paljon vakavampia kuin siinä tapauksessa, että liitymme jotenkin etuajassa tai väärässä hetkessä. Se kuuluisa Nato-optio olisikin syytä lunastaa viipymättä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat