Presidentti Sauli Niinistö esitti uudenvuodenpuheessa huolensa eripuraisuudesta ja pahan tahdon levittämisestä koronapandemiassa - Politiikka | HS.fi

Presidentti Sauli Niinistö esitti uudenvuoden­puheessa huolensa eripuraisuudesta ja pahan tahdon levittämisestä korona­pandemiassa

Erityisesti presidentti Niinistö kertoi kokevansa huolta nuorison tilanteesta pandemia-aikana.

Sauli Niinistö pitämässä uudenvuodenpuhettaan.

1.1. 12:19

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti uudenvuoden puheessaan huolensa siitä, miten keskustelu pian kolmatta vuotta jatkuvasta koronapandemiasta on synnyttänyt eripuraa kansalaisten keskuudessa.

Keväällä 2020 ihmiset kohtasivat koronaviruksen yhteisenä vihollisena, jota tuli torjua, Niinistö muisteli. Silloin uudenlainen ja vakava tilanne kuitenkin aiheutti myös hyvää: toisten auttamista ja huolenpitoa.

Nyt ilmapiiri on hänen mukaansa muuttunut.

”Erimielisyys on kuitenkin alkanut näyttäytyä eripuraisuutena ja pahan tahdon levittämisenä. Yhdistävästä tekijästä, terveytemme suojaamisesta, ei soisi tulevan riidan lähdettä”, sanoi Niinistö.

Niinistön mukaan erimielisyydet ja niiden esittäminen kuuluvatkin toimivaan demokratiaan.Hän kuitenkin toivoo enemmän ymmärrystä muiden mielipiteille.

”Minun ehkä vanhentunut käsitykseni meidän ihmisten keskinäisistä suhteista on se, että tarvitaan enemmän hyvää tahtoa, enemmän halua ymmärtää toinen toisiaan ja enemmän nöyryyttä korkeampien arvojen edessä”, Niinistö sanoi lainaten kirjailija F. E. Sillanpäätä.

Presidentti toivoi puheessa kansalaisilta jaksamista ja ymmärrystä koronatilanteessa, joka muuttuu nopeasti ja jatkunut odotettua pidempään.

”Turhautuminen jatkuviin takaiskuihin on ymmärrettävää”, Niinistö sanoi.

”Virus ei kuitenkaan väsymyksestämme tai tunteistamme välitä. Nyt kysytään sitkeyttä sitkeyden perään.”

Koronatilanne heikentyi joulukuussa Suomessa ja maailmalla huomattavasti. Uudenvuodenaattona Suomessa raportoitiin jopa 11 334 koronavirustartuntaa, joista 1 800 viiveellä joulun ajalta. Koronarajoitukset ovat viime viikkoina ja päivinä taas lisääntyneet.

Erityisesti Niinistö sanoi puheessaan olevansa huolissaan nuorten hyvinvoinnista.

”Nykynuori on koetuksella. Pandemia on riistänyt suhteettoman osan elämästä. Kasvava pahoinvointi, kunnon rapistuminen ja koulutustason pysähtyminen ovat huolestuttavia merkkejä.”

Niinistö peräänkuulutti aikuisilta nuorten kuulemista ja ymmärrystä. Hän myös ilmaisi toiveensa siitä, että muut sukupolvet eivät jättäisi testamentikseen ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuuden katoamista tai velkaantumista.

”Maailman onnellisin maa voi olla tyytyväinen vasta, kun se tarjoaa nuorilleen toivon näköaloja.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat