FT: Ydinvoima ja maakaasu mukana komission sijoituskohteiden ympäristöluokittelussa - Politiikka | HS.fi

FT: Ydinvoima ja maakaasu mukana komission sijoitus­kohteiden ympäristö­luokittelussa

Esitysluonnoksen mukaan ydin­voimaa voidaan pitää kestävänä liike­toimintana. Komission on arvioitu julkaisevan esityksen tammikuun puolivälissä.

Ydinvoimalaitoksen jäähdytystorneja Saksan Gundremmingenissä helmikuussa 2021.

1.1. 17:56

Euroopan komissio on ottamassa ydinvoiman ja maakaasun mukaan taksonomiaesitykseensä, kertoo Financial Times -lehti.

Sijoitus­kohteiden ympäristö­luokittelulla eli taksonomialla EU pyrkii ohjaamaan sijoituksia tulevaisuudessa niin, että ne tukisivat ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä hankkeita.

Lehden näkemän esitysluonnoksen mukaan ydinvoimaa voidaan pitää kestävänä liiketoimintana, kunhan EU-maat huolehtivat ydinvoimaloidensa ydinjätteestä turvallisesti ja kunhan ympäristölle ei aiheuteta vakavaa haittaa.

Myös maakaasu kelpuutetaan siirtymävaiheen energiaksi, mutta sitä kohtaan ollaan asettamassa tiukempia reunaehtoja muun muassa päästöjen määrässä.

EU pyrkii siirtymään kestävällä tavalla tuotettuun energiaan, mutta siirtymävaiheessa tarvitaan ratkaisuja, jotta kasvava sähköntarve pystytään kattamaan.

Joulun alla arvio oli, että esitys julkistettaneen tammikuun puolivälissä. Ennen julkistusta EU-mailla on pari viikkoa aikaa kommentoida komission esitystä.

Alun perin komission esitystä odotettiin jo viime vuoden puolella, mutta valmistelu on venynyt, koska asiaan liittyy paljon poliittista painetta.

Ranska, Suomi ja monet muut jäsenmaat ovat liputtaneet ydinvoimalle suotuisan taksonomiaratkaisun puolesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat