Teknologiateollisuuden lakonuhkaa aletaan sovitella tiistaina, kolme ammattiliittoa antanut lakkovaroituksen - Politiikka | HS.fi

Teknologiateollisuuden lakon­uhkaa aletaan sovitella tiistaina, kolme ammatti­liittoa antanut lakko­varoituksen

Ammattiliitot ovat antaneet lakkovaroituksia myös mekaanisen metsäteollisuuden yrityksiin, koska ne eivät suostu neuvotteluihin liittojen kanssa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala alkaa sovitella teknologiateollisuuden lakonuhkaa ensi tiistaina. Kuva alkuvuodelta 2020.

2.1. 16:38

Teknologiateollisuutta uhkaavaa laajaa työtaistelua aletaan sovitella tiistaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Tuolloin sovitteluun saapuvat Teknologiateollisuuden työnantajien ja työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton edustajat.

Keskiviikkona vuorossa ovat teknologia­teollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöt. Heitä edustaa Ammattiliitto Pro.

Teollisuusliitto ja Pro jättivät lakkovaroitukset 30. joulukuuta. Tukilakosta ilmoitti myös Sähköliitto.

Lakkojen on määrä alkaa perjantaina 14. tammikuuta ja kestää viikon, ellei sitä ennen löydy sopua.

Neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta on käyty osapuolten välillä lokakuusta lähtien, mutta yhteistä linjaa palkan­korotusten tasosta ei ole saatu aikaan. Sopimukseton tila alkoi jo joulukuun alussa.

Teollisuusliiton mukaan lakkovaroitus koskee lähes kolmeasataa toimipaikkaa teknologiateollisuudessa ja malmikaivosten sopimusaloilla. Niissä työskentelee yli 40 000 sopimusten piirissä olevaa työntekijää.

Nämä työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Parhaillaan on meneillään lauantaina alkanut Paperiliiton, Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton julistama lakko UPM:n tehtailla. Sen on määrä kestää kolme viikkoa, ellei sopua löydy aikaisemmin.

UPM:n paperin, sellun ja biopolttoaineiden tuotantoa koskevien työehtojen neuvotteluissa ei ole päästy kunnolla alkuun, koska UPM haluaa liiketoimintakohtaiset sopimukset ja Paperiliitto koko yritystä koskevan.

Toimihenkilöille UPM ei aio solmia kollektiivisia sopimuksia lainkaan.

Lauantaina sekä UPM että Paperiliitto vakuuttivat pyrkivänsä sopuun niin työehdoista kuin lakkorajoistakin.

”UPM:n tavoitteena on edelleen aloittaa neuvottelut liiketoimintakohtaisista työehtosopimuksista Paperiliiton kanssa mahdollisimman pian”, sanoi UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

”Paperiliitto on edelleen valmis sopimaan lakkorajoista heti, jos ne voidaan sopia edellisen työehtosopimuksen pohjalta”, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hänen mukaansa liiton hallitus kokoontuu keskiviikkona ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään tilannetta.

Lisäksi työtaisteluja on luvassa tammikuun loppupuolelle neljään mekaanisen metsäteollisuuden yritykseen, joista eniten on ollut esillä Keitele Group.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro perustelevat lakkovaroituksia sillä, että yhtiöt kieltäytyvät neuvottelemasta työntekijöidensä työehdoista liittojen kanssa.

Näitä yrityskohtaisia riitoja sovittelemaan on määrätty sovittelija Jukka Ahtela.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat