UPM: Lakko ei näytä pitävän toimihenkilöiden osalta, ammattiliitto Pro eri mieltä - Politiikka | HS.fi

UPM: Lakko ei näytä pitävän toimihenkilöiden osalta, ammattiliitto Pro eri mieltä

Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ei vahvista UPM:n väitteitä.

Janne Hyvönen Ammattiliitto Pro (vas.), Juha Marttila ja pääluottamusmies Kari Rikkilä UPM:n Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa 1. tammikuuta 2022.

3.1. 15:27 | Päivitetty 4.1. 8:20

Vuodenvaihteessa alkanut lakko metsäyhtiö UPM:n tehtailla ei yhtiön mukaan näytä pitävän toimihenkilöiden osalta. UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi, että yli kaksi kolmasosaa tehtaiden toimihenkilöistä saapui maanantaina töihin. Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro torjui yhtiön väitteet.

”Nyt näyttää siltä, että toimihenkilöiden lakko ei pidä”, Hollmén sanoi STT:lle maanantaina.

Hänen mukaansa tilanne vaihtelee tuotantolaitosten välillä jonkin verran.

Pron sopimusasiantuntija Harri Veirto ei vahvistanut UPM:n tietoja. Veirto ei ollut kuullut, että työpaikoille olisi missään UPM:n toimipaikassa saavuttu laajemmin.

Veirto kertoi, että UPM:n tarrapaperivalmistaja Raflatacin tehtaalla Tampereella työnantaja on omalla päätöksellään siirtänyt kaikki noin 50 toimihenkilöä ylemmiksi toimihenkilöiksi.

”Meillä on ollut lakkovahteja tehtaiden porteilla, ja hiljaista siellä on ollut. Kävin henkilökohtaisesti Raflatacin pihalla tänä aamuna, ja kyllä siellä parkkipaikka oli tyhjänä. Jos ihmiset ovat töissä, niin he ovat etätöissä.”

UPM:n ylemmillä toimihenkilöillä ei ole vuoden 2013 jälkeen ollut Akavaan kuuluvan Ylempien Toimihenkilöiden (YTN) sopimaa työehtosopimusta, vaan jokaisen on itse pitänyt sopia ehdoistaan ja neuvotella palkankorotuksistaan.

”Työsuhteen ehdot työantaja määrittelee itse. Kun puhutaan palkankorotuksista, jotka tulevat työehtosopimusten kautta, niin ei UPM:llä sellaisia ole.”

Paperiteollisuuden työntekijöiden ja toimihenkilöiden työehtosopimukset umpeutuivat vuodenvaihteessa. Töihin saapuneiden toimihenkilöiden kohdalla noudatetaan UPM:n määrittämiä uusia työehtoja.

Paperiliiton ja Sähköliiton jäsenten osalta lakko vaikuttaisi Hollménin mukaan pitävän ja töihin oli tullut vain yksittäisiä ihmisiä.

Paperiliiton, Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton lakkojen UPM:n tehtailla on määrä jatkua 22. tammikuuta asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

UPM pitää kiinni tavoitteesta neuvotella liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset. UPM:llä on kaikkiaan viisi liiketoiminta-aluetta, joissa Paperiliitto on ollut sopimuskumppanina. Paperiliitto puolestaan haluaa solmia yrityskohtaisen työehtosopimuksen.

Hollménin mukaan valtakunnansovittelija ei voi ottaa vastuuta UPM:n eri liiketoimintojen tulevaisuudesta.

”Se on Suomessa UPM:n liiketoimintojen, niiden henkilöstön ja Paperiliiton vastuulla. Meidän on kannettava tämä vastuu tulevaisuudesta yhdessä. Sitä ei voi ulkoistaa nyt, kun valtakunnallinen työehtosopimus on päättynyt”, hän sanoi.

”Sovittelu ei ratkaise tätä meidän kysymystä.”

Alalla ollaan uudessa tilanteessa, kun työnantajajärjestö Metsäteollisuus on lopettanut valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisen.

Kaksi muuta isoa metsäyhtiötä, Stora Enso ja Metsä Group, ovat solmineet Paperiliiton kanssa yrityskohtaiset sopimukset. Lisäksi UPM:n liiketoiminnoista saha- ja vaneriliiketoiminta ovat pystyneet sopimaan Teollisuusliiton kanssa uudet sopimukset.

Hollménin mukaan UPM ei voi tinkiä siitä, että ratkaisu pitää löytää liiketoimintakohtaisissa neuvotteluissa Paperiliiton kanssa. Tällä hetkellä osapuolten välillä ei ole neuvotteluyhteyttä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat