Raja toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden välillä on ”hyvin häilyvä” - Politiikka | HS.fi

Raja toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden välillä on ”hyvin häilyvä”

Teknologiateollisuudessa ylemmät toimihenkilöt taipuivat palkkasopuun, mutta toimihenkilöt ovat yhdessä työntekijöiden kanssa antaneet työnantajalle lakkovaroituksen, jota on ryhdytty sovittelemaan.

Lakkovaroitusta alettiin sovitella valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tiistaina.

4.1. 18:22 | Päivitetty 4.1. 21:39

Sunnuntai-illan positiivinen uutinen työehtosopimuksesta teknologiateollisuuden ylemmille toimihenkilöille herätti heti epäilyjä: kelpaako ratkaisu malliksi myös alan työntekijöille saati muille aloille?

Samalla sopu herätti kysymyksen, miksei se kelpaa teknologiateollisuuden ”tavallisille” toimihenkilöille eli muille kuin ylemmille toimihenkilöille. Edustavathan molemmat ryhmät niin sanottuja valkokaulustyöntekijöitä.

Lauantain ja sunnuntain välisen yön ratkaisu syntyi Teknologiateollisuuden työnantajien ja Ylempien toimihenkilöiden YTN:n välillä teollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualalle. Tietotekniikan palvelualan sopimuksen hyväksyi myös Tietoala ry.

Alan toimihenkilöt sen sijaan ovat duunareiden kanssa yhteisessä lakkorintamassa.

Työntekijöitä edustavan SAK:laisen Teollisuusliiton ja toimihenkilöitä edustavan STTK:laisen Ammattiliitto Pron antamaa lakkovaroitusta alettiin sovitella valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tiistaina.

Jo tiistai-iltana neuvottelutulos Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välillä syntyikin.

Toimihenkilöitten Pron kanssa sovittelu alkaa keskiviikkona.

Sunnuntaina syntynyttä sopimusryvästä ylisti ”valtakunnallisesti merkittäväksi” esimerkiksi akavalainen Insinööriliitto, jonka jäsenistä noin 35 000 työskentelee näillä sopimusaloilla.

Kaikkiaan kolmen sopimuksen piiriin kerrottiin kuuluvan vähintään 100 000 henkilöä, joista uuden Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenyrityksissä on noin 80 000.

Joukossa on insinöörien ja diplomi-insinöörien lisäksi myös esimerkiksi ekonomeja, tradenomeja ja lakimiehiä. Näitä kaikkia akavalaisia liittoja neuvotteluissa edustaa YTN.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo myöntää, että käytännössä rajanveto ihmisten järjestäytymisessä ja sopimuksissa on toisinaan vaikeaa. Osa Insinööriliiton jäsenistäkin kuuluu ammattiliitto Pron sopimusten piiriin työtehtäviensä takia.

”Toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden välillä on hyvin häilyvä raja. Rajanvedon tekee yleensä työpaikan johto työtehtävien mukaan”, Salo sanoo.

Lähtökohtana on kuitenkin sopimuksen soveltamisala, joka YTN:n kohdalla tarkoittaa asiantuntijoita, alempaa johtoa ja keskijohtoa sekä ylempää johtoa.

Pron soveltamisala koskee Salon mukaan asiantuntijoiden lisäksi lähinnä työnjohtoa ja tiimien vetäjiä.

”Itsekin ennen Insinööriliittoa tein selvästi ylemmän toimihenkilön tehtäviä, mutta työpaikassani ei ollut käytössä YTN:n tessiä [työehtosopimusta]”, Salo kertoo.

Kokonaisuutta onkin hankala hahmottaa, sillä YTN:n sopimusten piiriin kuuluvat sopivat itse, millä kuukausipalkalla he menevät töihin, mutta korotukset ja joukko muitakin ehtoja tulee lähes aina alan kollektiivisopimuksista.

Salon mukaan työnantajat ovat joillain aloilla uhanneet siirtää toimihenkilöitä ylempien toimihenkilöiden sopimuksen piiriin, jos toimihenkilösopimukseen on kohdistunut lakonuhka. Se ”voi laittaa pelkäämään” järjestäytymistä tai työtaistelua.

Insinööriliitolla on muutama tuhat jäsentä myös metsäteollisuudessa, joka on nyt luopunut kokonaan valtakunnallisista työehtosopimuksista.

Metsäteollisuudessa ylemmille toimihenkilöille ei ole perinteisesti tehty varsinaisia kollektiivisia sopimuksia lainkaan. Tosin välillä käytössä on ollut niin sanottu palkkapöytäkirja, jonka avulla on määritelty palkankorotuksille yleislinjaa.

Metsäteollisuus ry:ssä aiemmin työskennellyt metsäyhtiö UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, ettei ylemmille toimihenkilöille ole ollut painetta solmia kollektiivisia sopimuksia.

”YTN:n palkkatilastot osoittavat, että juuri metsäteollisuudessa ylemmät toimihenkilöt ovat teollisuuden parhaiten palkattuja”, Hollmén sanoo.

Helmikuussa metsäyhtiö UPM ilmoitti, että se luopuu myös toimihenkilöitten kollektiivisista sopimuksista ja järjestää heidän työehtonsa samaan tapaan kuin ylempien toimihenkilöitten.

UPM:n tehtailla parhaillaan lakkoileva Ammattiliitto Pro pyrkii kuitenkin saamaan toimihenkilöille vielä sopimuksen.

Hollménin mukaan valtaosa toimihenkilöistä on tullut töihin lakosta huolimatta.

Hollmén kiistää tiedot, joiden mukaan UPM:n tarrapaperivalmistaja Raflatacin tehtaalla Tampereella työnantaja olisi omalla päätöksellään siirtänyt noin 50 toimihenkilöä ylemmiksi toimihenkilöiksi.

”Toimihenkilöt olivat itse siirtoa pyytäneet”, Hollmén sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat