Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat pääsivät sopuun merkittävästä työehtosopimuksesta – lakko peruuntumassa - Politiikka | HS.fi

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat pääsivät sopuun merkittävästä työehtosopimuksesta – lakko peruuntumassa

Osapuolet saavuttivat neuvottelutuloksen valtakunnansovittelijan avulla.

Sopu löydettiin valtakunnansovittelijan avulla. Sovittelijan toimisto sijaitsee Bulevardilla Helsingissä.

4.1. 20:36 | Päivitetty 4.1. 20:57

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen uudesta työehtosopimuksesta. Asiasta kertovat Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi Twitterissä.

Sopu syntyi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan avulla. Osapuolet aloittivat sovittelun aiemmin tiistaina. Neuvottelutulos menee seuraavaksi liittojen hallintojen käsiteltäväksi, eivätkä osapuolet kommentoi sen sisältöä ennen sopimuksen hyväksymistä.

Neuvottelutulosta voidaan pitää erittäin merkittävänä koko työmarkkinakierroksen kannalta. Ilman sopua teknologiateollisuudessa alkaisi tammikuun 14. päivänä kymmenien tuhansien työntekijöiden viikon mittainen lakko. Kyseessä on keskeinen vientiala. Jos tiistaina saavutettu neuvottelutulos hyväksytään osapuolten hallinnoissa, kuten odotettavissa on, lakonuhka väistyy.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimukset ovat edellisillä työmarkkinakierroksilla toimineet ”päänavaajina”. Ne ovat siis määrittäneet palkkaratkaisujen niin sanotun yleisen linjan eli palkankorotuskaton myös muille aloille.

Tällä kertaa työnantajapuolen uusi neuvottelujärjestö Teknologiateollisuuden työnantajat kuitenkin sopi jo viikonloppuna kolme suurta työehtosopimusta ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa. Niissä palkkoja korotetaan tänä vuonna 1,8 prosenttia, jos paikallisesti ei toisin sovita.

Työnantajapuolen mielestä YTN:n sopimukset määrittävät tämän kierroksen yleisen linjan, mutta Teollisuusliiton Aalto oli ainakin vielä aiemmin tiistaina eri mieltä. Teollisuusliitto on tavoitellut yli kahden prosentin palkankorotuksia.

Tuoreen sovun sisällöstä ja palkankorotusten suuruudesta saadaan tietoa vasta lähipäivinä. Sopimuksella tulee todennäköisesti olemaan vaikutusta myös muiden alojen palkkaratkaisuihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat