Koronatartuntoja on nyt saman verran kuin THL:n keväisessä laskelmassa, jonka perusteella kuntavaaleja lykättiin – Ennakkoäänestys aluevaaleissa alkaa vajaan viikon päästä - Politiikka | HS.fi

Koronatartuntoja on nyt saman verran kuin THL:n keväisessä laskelmassa, jonka perusteella kunta­vaaleja lykättiin – Ennakko­äänestys alue­vaaleissa alkaa vajaan viikon päästä

THL:n asiantuntijan Dinah Arifullan mukaan äänestys pystytään järjestämään turvallisesti. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi, että vaalien lykkääminen olisi lykännyt sote-uudistuksen voimaantuloa. Puolueet eivät ole esittäneet siirtämistä.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

5.1. 17:57

Aluevaalien ennakkoäänestys on alkamassa viikon kuluttua huolimatta siitä, että koronatartuntojen määrä Suomessa on korkeampi kuin koskaan.

Kuntavaaleja lykättiin viime keväänä kahdella kuukaudella sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmat olivat näyttäneet tartuntoja voivan olla vaalien aikaan 2 600–11 200.

Keskiviikkona uusia tartuntoja oli 6 791.

Aluevaalien lykkäämisestä ei ole kuitenkaan juuri edes keskusteltu.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen totesi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että yksikään puolue ei ole esittänyt vaalien siirtämistä. Viime keväänä kuntavaalien siirtoa kannattivat perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoi jo joulukuun puolivälissä, että aluevaaleja ei ole tarpeen, eikä käytännössä enää mahdollistakaan siirtää.

THL:n asiantuntija Dinah Arifulla sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että pandemiatilanne on nyt hyvin erilainen kuin viime keväänä. Hän kertoi, että ilmaantuvuudesta huolimatta rokotuskattavuus on hyvä, eikä kuolleisuus ole noussut muuallakaan Euroopassa tartuntojen yleistymisestä huolimatta.

Arifullan mukaan äänestys pystytään järjestämään turvallisesti.

Äänestämään tulevia suositellaan käyttämään maskia ja käsidesiä. Vaalipaikoilla tulee huolehtia ilmanvaihdosta ja turvaväleistä. Lisäksi itse äänestys tapahtuu niin nopeasti, että riskit ovat hyvin pienet, Arifulla sanoi.

Koronatartunnan saaneiden, altistuneiden ja oireisten ei pidä tulla sisään vaalihuoneistoon. Heitä varten äänestys järjestetään ulkona.

Jokaisella äänestyspaikalla on juliste, johon on kirjoitettu kyseisen kunnan keskusvaalilautakunnan numero. Kun siihen soittaa, vaalivirkailijat tulevat vaalihuoneistosta ulos järjestämään äänestyksen. Äänestää voi esimerkiksi autossa tai ulkona olevassa äänestyskopissa. Vaaliavustaja vie täytetyn lipukkeen uurnaan äänestäjän puolesta.

Tarvittaessa puhelinnumerot löytyvät myös oikeusministeriön ylläpitämältä vaalit.fi-sivustolta.

Ulkoäänestys ei vaadi ennakkoilmoittautumista, sanoi neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä. Hän kuitenkin toivoo, että erityisjärjestelyä tarvitsevat saapuisivat paikalle hyvissä ajoin.

”On selvää, että ulkoäänestys vaatii myös äänestäjältä enemmän. Äänestäjän täytyy olla oma-aloitteisempi ja yhteistyökykyisempi kuin yleensä”, Huotarinen sanoi.

Aikataulusyistä kotiäänestys ei tule olemaan ensisijainen vaihtoehto. Ilmoittautuminen siihen päättyy jo ensi tiistaina, lähes kaksi viikkoa ennen varsinaista vaalipäivää.

”Sama menettely oli käytössä kuntavaaleissa. Tautitapauksia oli toki silloin vähemmän, mutta tämä menettely toimi silloin hyvin”, Huotarinen sanoi ulkoäänestyksestä.

”Jos tietää sairastavansa koronaa, silloin ei pidä mennä äänestyspaikalle, vaikka sitä ei olisi tartuntatautilääkäri erikseen kieltänyt. Tällaisten henkilöiden kuuluu myös soittaa siihen numeroon.”

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta. Niissä valitaan valtuustot uusille hyvinvointialueille, jotka ottavat sote- ja pelastuspalvelut vastuulleen vuoden 2023 alusta alkaen.

Vaalit järjestetään kaikkialla muualla paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla.

Maaliskuun alusta toimintansa aloittavilla valtuustoilla on kädet täynnä töitä, jotta uudistus toteutuu ajallaan. Kukin valtuusto esimerkiksi päättää alueen rahankäytöstä, asiakasmaksuista ja palvelurakenteesta sekä valitsee hyvinvointialueen johtajan.

”Jos vaaleja olisi siirretty, uudistuksen voimaantulo olisi lykkääntynyt yhdellä vuodella”, Jääskeläinen sanoo.

Äänestysaktiivisuutta valtionhallinto pyrkii ruokkimaan erilaisissa kampanjoilla. Tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa pyörii vaaleihin asti kampanja, jossa vaalien puolesta puhuvat selostaja Antero Mertaranta, tubettaja Sita Salminen, laulaja Maija Vilkkumaa ja tanssija Jorma Uotinen.

Lisäksi osalle nuorista aletaan lähettää vaaleja koskevia tekstiviestejä. Kampanja järjestetään satunnaisotannalla tasapuolisesti koko maassa, kertoi yksikönpäällikkö Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä. Tekstiviestejä lähetetään 18–29-vuotiaille.

Kampanjan toimivuudesta odotetaan tietoa kevään aikana. Jos se koetaan hyödylliseksi, sitä voidaan laajentaa tulevissa vaaleissa. Idea on Wilhelmssonin mukaan käytössä esimerkiksi Norjassa.

Lue lisää: Perussuomalaiset valittanut hallinto-oikeuksiin vaali­kampanjoinnin rajoittamisesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat