STM aikoo ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen – HS:n tiedot: ministerit käsittelevät etäkoulua perjantaina - Politiikka | HS.fi

STM aikoo ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen – HS:n tiedot: ministerit käsittelevät etäkoulua perjantaina

Päätöksiä tai esityksiä rajoituksista ei vielä ole, mutta päätöksiä on tarkoitus tehdä perjantaina. Hallituslähteiden mukaan korona­ministeriryhmä kokoontuu perjantaina kello 14 ja asialistalla on muun muassa etäkoulu.

Koulut olivat etäopetuksessa ensimmäistä kertaa keväällä 2020.

5.1. 19:27 | Päivitetty 6.1. 13:00

Hallituksessa neuvotellaan uusista rajoituksista, joilla yritetään hidastaa omikron-muunnoksen leviämistä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan sote-ministeriryhmä keskusteli keskiviikkona muun muassa koulujen etäopetuksesta. Päätöksiä kokouksessa ei tehty, mutta HS:n tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aikoo suositella etäopetukseen siirtymistä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vahvistaa Ylelle käydyn keskustelun. Hän sanoo Ylelle, että ministeriö ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla.

Esitys tehdään kaiketi hallituksen koronaministeriryhmälle. Hallituslähteiden mukaan koronaministeriryhmä kokoontuu perjantaina kello 14 ja asialistalla on muun muassa etäkoulu.

HS:n tietojen mukaan STM aikoo lähettää kunnille ja aluehallintovirastoille ohjauskirjeen, jossa se kehottaa sulkemaan tilat väliaikaisesti tartuntatautilain 58 g:n nojalla.

Se tarkoittaa käytännössä vahvaa suositusta, että viranomaiset sulkevat kaikki yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat.

Mahdolliset etäopetuspäätökset tekevät opetuksen järjestäjät, mutta hallitus voi antaa etäopetuksesta laajan suosituksen.

Koulujen etäopetuksen suosittaminen olisi kaikille hallituspuolueille vaikea päätös. Neuvotteluja jatkaa hallituksen koronaministeriryhmä, joka kokoontuu tuolloin ensimmäistä kertaa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ollaan erittäin huolestuneita siitä, mitä koulujen avaaminen merkitsisi yhteiskunnan ydintoiminnoille.

Tällä hetkellä merkittävä osa tartunnoista on alle 18-vuotiailla.

Jos kouluista tartunnat leviävät entistä enemmän koteihin, se voi tarkoittaa sitä, että aikuiset ovat entistä enemmän joko omaehtoisessa karanteenissa tai tartunnan saaneina kotona poissa työelämässä.

Myös opettajista voi tulla pulaa, koska omikron leviää niin herkästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL puolestaan on ainakin tähän mennessä katsonut, että koulut on syytä pitää auki, koska lapsilla tauti on enimmäkseen lievä.

Hallitus voi suositella opetuksen järjestäjää eli useimmiten kuntia ottamaan käyttöön perusopetuslain 20. pykälän, jonka mukaan opetuksessa voidaan siirtyä poikkeuksellisiin järjestelyihin eli käytännössä etäopetukseen enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Nykyisen lain mukaan rajoitus ei voi koskea esiopetuksen oppilaita, perusopetuksen 1–3 vuosiluokkien oppilaita eikä joukkoa oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä erityistä tukea tarvitsevista oppilaita.

Hallituksella on enää varsin vähän käytettävissään keinoja, joilla pahenevaa epidemiaa voisi nopeasti hillitä.

Keskiviikon neuvottelussa hallituspuolueet kävivät läpi, mitä keinoja hallituksella on vielä valikoimissaan ilman, että poikkeusolot julistetaan ja valmiuslaki otetaan käyttöön.

Alueellisia rajoituksia voi lisätä jonkin verran, mutta niiden teho ei ole varma. Aluehallintovirastot ovat jo sulkeneet varsin laajasti erilaisia tilaisuuksia ja tiloja.

Lisärajoituksissa on myös se moraalinen ongelma, että nykyisen lain mukaan esimerkiksi kuntoiluun tarkoitettuja tiloja voi sulkea, mutta baareissa voi viettää päivisin aikaansa vapaasti isollakin ryhmällä.

Nykyisen lain mukaan ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja voi säädellä vain kello 17:n jälkeen.

Sote-ministeriryhmä keskusteli keskiviikkona myös mahdollisuudesta ottaa käyttöön nopea lakimuutos, jolla myös ravintolat voitaisiin sulkea päivällä. Tästäkään ei ole päätöksiä, mutta HS:n tietojen mukaan STM todennäköisesti esittää lakimuutosta, joka mahdollistaa ravintoloiden sulkemisen täysin.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kirjoitti Twitterissä keskiviikkona, ettei hänen mukaansa voi olla niin, että aikuinen voi mennä päiväksi baariin mutta lukiolainen ei voi mennä kouluun.

Neuvotteluissa oli esillä myös se, miten terveydenhuoltohenkilöstö saadaan kohdennettua kaikkein olennaisimpiin tehtäviin.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jäljitystyössä ei käytettäisi terveydenhuoltohenkilöä vaan muita jäljityskoulutuksen saaneita.

Viimeinen vaihtoehto on poikkeusolojen toteaminen ja valmiuslain ottaminen käyttöön tarvittavilta osin.

Kyseeseen tulisi lähinnä valmiuslain mukainen asetus, joka lisää terveydenhuollon henkilökunnan velvollisuutta työskennellä työnantajan määräysten mukaisesti.

Valmiuslaki mahdollistaa myös sen, että työnantaja voi kutsua töihin sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia 18–67-vuotiaita henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta.

Poikkeusolojen julkistamisesta ei tiettävästi keskusteltu keskiviikkona.

Edes valmiuslaki ei ehkä auta omikronin aiheuttamassa sairaaloiden henkilökuntapulassa, sillä ongelma on se, että henkilökunta on sairaana eikä sairaita voi määrätä töihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat