Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka on kuollut - Politiikka | HS.fi

Entinen oikeus­kansleri Jaakko Jonkka on kuollut

Jonkka toimi oikeuskanslerina vuosina 2007–2017.

Jaakko Jonkka vuonna 2016.

5.1. 18:57 | Päivitetty 5.1. 19:36

Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka on kuollut. Asiasta kertoo Oikeuskanslerinvirasto viestipalvelu Twitterissä.

Jonkka oli kuollessaan 68-vuotias. Hän kuoli tiistaina sairauden vuoksi. Jonkka toimi oikeuskanslerina vuosina 2007–2017.

Oikeuskansleri valvoo hallituksen toimien lainmukaisuutta. Oikeuskanslerin tehtävänä on perustuslain mukaan myös valvoa perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Oikeuskansleriuransa loppuvaiheilla Jonkka huomautti varsin kovin sanoin silloisen Sipilän hallituksen lakiesitysten perustuslaillisista ongelmista, joita oli ollut poikkeuksellisen paljon.

Jonkan joulukuussa 2016 HS:lle antaman haastattelun mukaan hallituksen painostus jyräsi oikeuskanslerin pyrkimykset korjata ongelmallisia lakiesityksiä.

”Pidän täysin kestämättömänä, jos kiireellä ja poliittisella paineella edes yritetään perustella hyvän lainvalmistelun periaatteiden syrjäyttämistä”, Jonkka sanoi tuolloin.

Jonkan ulostulo aiheutti ison debatin lainvalmistelusta ja oikeuskanslerin mahdollisesta sivuuttamisesta. Debatti ja Jonkan kritiikki eivät koskeneet pelkästään Sipilän hallitusta vaan yleisemmin suomalaisen lainvalmistelun tasoa.

Tammikuussa 2017 Jonkka arvioi eläkkeellejäämishaastattelussaan, että hänen oikeus- ja apulaisoikeuskansleriaikanaan lainvalmistelu kokonaisuudessaan jopa parani, koska huomiota alettiin kiinnittää enemmän lakihankkeiden perusteluihin ja myös perustuslakiin.

Ennen oikeuskanslerin tehtäviä Jonkka toimi kuutisen vuotta apulaisoikeuskanslerina. Sitä ennen hän opetti ja teki tutkimusta Turun ja Helsingin yliopistoissa. Helsingin yliopiston dosentti hän oli vuodesta 1992.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat