STM:n Varhila: 1.–3. luokkia ja esikoulua ei esitetä etäopetukseen - Politiikka | HS.fi

STM:n Varhila: 1.–3. luokkia ja esikoulua ei esitetä etäopetukseen

Nykylaki turvaa 1.–3. luokkien, varhaiskasvatuksen ja erityisoppilaiden lähiopetuksen, kansliapäällikkö toteaa.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila kuvattuna 2. joulukuuta 2021.

6.1. 15:30 | Päivitetty 6.1. 19:24

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että laki turvaa esikoulun sekä 1.–3. luokkien lähiopetuksen eikä ministeriö esitä niiden siirtämistä etäopetukseen.

”Laki turvaa esikoulun ja 1–3 luokkien ja erityisen opetuksen oppilaiden lähiopetuksen ja sitä ei ole tarkoitus esittää etäopetukseen”, Varhila viestittää HS:lle.

Keskiviikkona uutisoitiin, että ministeriö ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla.

HS:n tietojen mukaan koronaministeriryhmä kokoontuu perjantaina kello 14, ja sen asialistalla on muun muassa mahdollinen etäopetukseen siirtyminen.

Varhila ei kerro, millainen STM:n esitys tarkalleen on. ”Nämä yksityiskohdat käydään läpi koronaministeriryhmän kokouksessa”, Varhila vastaa sähköpostitse.

Jos etäopetussuosituksesta syntyy poliittinen sopu perjantaina, uskotteko, että opetuksen järjestäjät ehtivät saamaan aikaiseksi etäopetus­päätökset ja -järjestelyt niin, että koulut siirtyvät maanantaina etäopetukseen?

”Melko nopeasti tuo voisi onnistua, sillä kokemusta on jo aikaisemmasta. Ymmärrettävää, että aikataulu on kireä, ja tautitilanteen merkittävää huononemista ei ole osattu aikaisemmin ennakoida.”

HS:n tietojen mukaan STM ehdotti hallituspuolueille ennen joulua, että ainakin toinen aste siirtyisi lomien jälkeen etäopetukseen, mutta tästä ei pitkien neuvottelujen jälkeen syntynyt poliittista sopua.

Lue lisää: Opetushallituksen johtaja: ”Koulujen siirtyminen etä­opetukseen maanantaihin mennessä on lähes mahdoton tehtävä”

Perustusopetuslain mukaan etäopetukseen siirtymisestä päättää opetuksen järjestäjä. STM voi kuitenkin antaa ohjeen etäopetukseen siirtymisestä tartuntatautilain nojalla.

Lain mukaan etäopetukseen ei voida määrätä esiopetuksen oppilaita, perusopetuksen 1–3 vuosiluokkien oppilaita, erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita eikä valmistavan opetuksen oppilaita.

Ministeriö ei ole esittämässä perusopetuslakiin muutosta, joten esiopetuksen ja 1–3 vuosiluokkien oppilaita ei ole mahdollista siirtää etäopetukseen.

HS:n tietojen mukaan etäopetukseen siirtymisen lisäksi STM ehdottaa lainmuutosta, jolla ravintolat suljettaisiin tilapäisesti kokonaan.

Milloin uskotte, että ravintoloiden nykyistä tiukempi sulku voisi aikaisintaan toteutua?

”Pikaista säädösvalmistelua tämä edellyttäisi sekä eduskunnan päätöksenteon. Aikaa on vaikea arvioida tarkasti, mutta varmasti sellainen 2–2,5 kuukautta menisi vähintään.”

Nykyisen lain mukaan hallitus ei voi sulkea ravintoloita vasta kuin kello 18 jälkeen.

Olisiko kyseessä täyssulku eli myös ruokaravintolat olisivat kiinni päivisin?

”Tämän arviointi olisi osana säädösprosessia, mutta joustavuutta siihen olisi hyvä saada”, Varhila sanoo.

Varhila vahvistaa HS:n tiedon, että ministeriö aikoo lähettää kunnille ja aluehallintovirastoille ohjeen, jossa kehotetaan sulkemaan tilat väliaikaisesti tartuntatautilain 58 g:n nojalla.

”Kyllä, myös tätä esitimme arvioitavaksi”, Varhila vastaa.

Ministeriö siis suosittaa, että viranomaiset sulkevat kaikki yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat.

Lain mukaan tartuntatautien torjunnan yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle, eli lain mukaan se voi ja sen pitääkin johtaa epidemiaa, vaikka kaikista asioista ei olisi hallituspuolueiden yhteisymmärrystä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat