Ketkä vastustavat, ketkä kannattavat etäkoulua ja miksi? Miten päätöksenteko etenee? Tämä tilanteesta tiedetään nyt - Politiikka | HS.fi

Ketkä vastustavat, ketkä kannattavat etäkoulua ja miksi? Miten päätöksen­teko etenee? Tämä tilanteesta tiedetään nyt

Kevätlukukauden on määrä alkaa suuressa osassa maata maanantaina. HS kokosi yhteen, mitä mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä tiedetään.

Hallituksen korona­ministeri­ryhmän puheenjohtajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

7.1. 7:24 | Päivitetty 7.1. 11:08

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ilmoitti keskiviikkoiltana Ylelle, että ministeriö ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetus­jaksolla.

Uutinen herätti hämmennystä, sillä koulutyö on alkamassa jo maanantaina pääkaupunkiseudulla ja suuressa osassa maata. Kuopiossa ja Seinäjoella kevätlukukausi on jo alkanut.

Perjantaina kello 14 kokoontuu hallituksen korona­ministeri­ryhmä, joka pohtii muun muassa etäopetus­suositusta.

HS kokosi yhteen, mitä mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä nyt tiedetään.

Miten päätöksenteko asiassa etenee?

Mitään päätöstä koulujen siirtymisestä etäopetukseen ei ole tehty.

STM:llä tai hallituksella ei ole normaalioloissa asiassa päätösvaltaa, vaan se on kunnalla ja aluehallintovirastolla (avi).

Kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää oppilaitosten sulkemisesta yleisvaarallisen tartuntataudin takia. Useaa kuntaa koskevan sulkupäätöksen tekee avi.

Opetuksen järjestäjä päättää etäopetukseen siirtymisestä osittain tai kokonaan, jos se välttämätöntä.

Helsingissä pormestari Juhana Vartiainen (kok) on sanonut, että etäopetuksen tulisi olla ”keinoista viimeinen”. Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) puolestaan kuvasi ajatusta ”katastrofaaliseksi”.

Lue lisää: Pormestari Vartiainen: Lähdemme siitä, että Helsingin kouluissa palataan lähiopetukseen maanantaina

Vaikka hallitus ei päätä etäopetuksesta, se voi suositella sitä. Asiaa on määrä pohtia perjantain kokouksessa.

Myös hallituksen sisällä etäopetukseen siirtyminen herättää vastustusta. Sen ovat tyrmänneet opetusministeri Li Andersson (vas), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja ympäristö- ja ilmasto­ministeri Emma Kari (vihr).

Jo ennen joulua STM ehdotti suositusta etäopetuksesta ainakin toiselle asteelle, mutta siitä ei syntynyt hallituksessa sopua.

Keitä etäopetus voisi koskea?

Esiopetus ei koskisi esiopetuksen oppilaita, perusopetuksen 1.–3. vuosiluokkien oppilaita, erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita eikä valmistavan opetuksen oppilaita.

Heitä ei voi perusopetuslain väliaikaisen muutoksenkaan perusteella määrätä etäopetukseen. Tätä lakia ei ole tarkoitus muuttaa, Varhila vahvisti HS:lle torstaina.

Ketkä kannattavat etäopetukseen siirtymistä ja miksi?

STM:n Varhila on perustellut ehdotusta sillä, että nyt valtoimenaan leviävä koronaepidemia voi pahentua entisestään koulujen alettua. Torstaina tartuntoja raportoitiin 5 979.

"Olemme erittäin huolissamme koulujen terveys­turvallisuus­tilanteesta”, Varhila sanoi Ylelle.

Hänen mukaansa koronatilanteen hillitsemisessä on enää harvoja toimenpiteitä jäljellä. Suomi on laajalti sulkeutunut hallituksen ja aluehallinto­viranomaisten joulun alla asettamien rajoitusten myötä.

Etäopetusta kannattaa myös opettajien ammattijärjestö OAJ.

”Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, mikä uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan”, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi tiedotteessa.

HS teki torstaina etäopetuksesta kyselyn, johon tuli vastauksia ympäri Suomen niin vanhemmilta, isovanhemmilta, opiskelijoita kuin opettajiltakin. Ajatus etäopetuksesta jakoi vastaajia voimakkaasti.

Osa kyselyyn vastaajista koki etäopetuksen turvallisempana kuin kouluun paluun. Joissain perheissä, joissa on vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluvia, on ajateltu joka tapauksessa pitää lapset kotona.

Lue lisää: Joillekin perheille etä­opetukseen siirtyminen olisi siunaus, toisille märkä rätti vasten kasvoja: ”Tyttö jää luokalle, jos nyt joudutaan etäopetukseen”

Ketkä vastustavat etäopetusta ja miksi?

HS:n kyselyssä mahdollinen etäopetus herätti huolta etenkin lasten koulumenestyksen, jaksamisen ja sosiaalisen elämän puuttumisen vuoksi.

Joukko infektio­asiantuntijoita totesi torstaina lähettämässään avoimessa kirjeessä, että etäopetukseen siirtyminen olisi ”paitsi hyödytöntä myös kohtuutonta lapsia kohtaan”.

Heidän mukaansa lapset sairastavat koronainfektion lähes poikkeuksetta lievänä. Asiantuntijoiden mukaan aikuisilla on vastuu siitä, että oman edun nimessä ei tarpeettomasti vaaranneta lasten ja nuorten etua.

Lue lisää: Infektio­asiantuntijat vastustavat ehdotusta etä­opetuksesta: ”Paitsi hyödytöntä myös kohtuutonta”

Samoilla linjoilla olivat suurten kaupunkien opetuksesta vastaavat johtajat. Heidän mukaansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tai tartuntataudeista vastaavat lääkärit eivät ole esittäneet perusteita, joiden mukaan etäopetuksesta olisi merkittävää hyötyä.

Sen aiheuttamat haitat lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin sen sijaan ovat ”melkoisen suuria”, he kirjoittivat yhteisessä kirjeessään.

Kannanoton olivat allekirjoittaneet Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Porin opetuksesta vastaavat johtajat.

Myös hallituksen sisällä etäopetus herättää voimakasta vastustusta. Hallitus on linjannut, että lapsiin ja nuoriin kohdistettujen rajoitusten on oltava viimesijaisia.

Opetusministeri Li Andersson sanoi pitävänsä ”aika mahdottomana” sitä, että täysi-ikäiset toisen asteen opiskelijat saisivat mennä päiväksi baariin mutta eivät kouluun. Ravintolat saavat olla päivisin auki ja anniskella kello 17 asti.

Lue lisää: Opetus­ministeri Andersson arvostelee STM:n äkkinäistä esitystä koulujen etäopetuksesta: ”Tilanne on opetusalan kentälle kohtuuton”

HS:n tietojen mukaan etäopetukseen siirtymisen lisäksi STM ehdottaa lainmuutosta, jolla ravintolat suljettaisiin tilapäisesti kokonaan. Varhilan mukaan lakimuutoksen valmistelu veisi kuitenkin vähintään kaksi kuukautta.

Olisiko etäopetukseen mahdollista siirtyä suoraan lomien jälkeen maanantaina?

Varhilan mukaan etäopetukseen siirtyminen voisi onnistua ”melko nopeasti”, sillä siitä on jo aiempaa kokemusta.

Johtaja Kurt Torsell Opetushallituksesta piti koulujen siirtymistä heti maanantaista alkaen etäopetukseen käytännössä mahdottomana.

”Aikataulullisesti maanantai olisi todella haastava. Joku aika siirtymiselle täytyy olla. Moni koulu aloittaa toimintansa loman jälkeen maanantaina, joten kirjat ja läppärit ja kaikki tavarat ovat fyysisesti koululla. Käytännön järjestelyt on hankala saada viikonlopun aikana aikaiseksi”, Torsell sanoi HS:lle.

Lue lisää: Opetushallituksen johtaja: ”Koulujen siirtyminen etä­opetukseen maanantaihin mennessä on lähes mahdoton tehtävä”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat