Kiuru: Hallitus suosittaa nykyisten rajoitusten jatkamista ainakin kuun loppuun, suositusta etäopetuksesta ei tule – Ravintoloiden aukioloaikaa rajataan kello 18:aan - Politiikka | HS.fi

Kiuru: Hallitus suosittaa nykyisten rajoitusten jatkamista ainakin kuun loppuun, suositusta etä­opetuksesta ei tule – Ravintoloiden aukiolo­aikaa rajataan kello 18:aan

Koronaministeriryhmän neuvottelu päättyi myöhään perjantaina. HS:n tekstimuotoinen seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

7.1. 13:09 | Päivitetty 8.1. 5:56

Hallitus ei anna laajaa suositusta etäopetukseen siirtymisestä, vahvisti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) koronaministeriryhmän kokouksen jälkeen perjantai-iltana.

Hänen mukaansa päätös tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemyksen mukaisesti. Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) olivat ajaneet etäopetuksen suosittamista alueille.

Koulujen terveysturvallisuustoimia tehostetaan maskien käyttöä lisäämällä, ja koululaisille aletaan Kiurun mukaan tarjota kaksi kotitestiä viikossa. Hallitus suosittaa myös, että jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, testausta voidaan lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa. Kiurun mukaan vaikeassa tautitilanteessa koko koululuokka voidaan asettaa karanteeniin, jos yksikin tartuntatapaus käy ilmi.

Terveydenhuollon kantokyky on useilla alueilla vaarassa, Kiuru sanoi.

”Uusia koronatoimia tarvitaan. Niitä ovat nykyisten rajoitustoimien jatkaminen toistaiseksi tammikuun loppuun saakka. Hallitus ohjaa alueita ottamaan kaikki tartuntatautilain 58 mukaiset rajoitukset käyttöön, mikä käytännössä tarkoittaa sisätilojen sulkemista”, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa Säätytalon edessä perjantai-iltana.

Esimerkiksi Uudellamaalla ja useilla muilla alueilla Kiurun mainitsemat rajoitukset ovat jo pääosin käytössä, eli esimerkiksi liikuntapaikat ovat kiinni ja yleisötilaisuudet sisätiloissa kielletty. Hallitus siis suosittaa kaikkia aluehallintovirastoja sulkemaan yleisölle avoimet tilat ja kieltämään yleisötilaisuudet sisätiloissa ainakin tammikuun loppuun saakka.

Iso muutos on, että hallitus suosittaa aluehallintovirastoja sulkemaan tilat myös lapsilta ja nuorilta. Toistaiseksi esimerkiksi vuoden 2003 jälkeen syntyneiden harrastustoiminta on voinut jatkua.

Hallitus suosittaa myös ihmisiä toimimaan niin, että sisätiloissa tapahtuviin yksityisiin tilaisuuksiin otettaisiin enintään viisi perheen ulkopuolista henkilöä.

”Jokaisella on oma vastuunsa siitä, millä tavalla me tätä tautitilannetta hoidamme”, Kiuru sanoi.

”Kontaktien vähentäminen on jokaisen suomalaisen vastuulla.”

Lisäksi Kiuru kertoi, että hallitus aikoo asetuksella rajata kaikkien ravintoloiden aukioloajan kello 18:aan. Tällä hetkellä ruokaravintolat voivat koronapassin avulla olla auki kello 20:een saakka. Asetus annetaan Kiurun mukaan niin nopeasti kuin alkuviikosta voidaan.

Ministeriryhmä keskusteli myös ravintoloiden sulkemisesta kokonaan, mutta asiasta ei tehty päätöstä. Kiurun mukaan asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saapui perjantaina koronaministeriryhmän kokoukseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi iltapäivällä Säätytalolle mennessään, että erityisesti THL:n näkemykset tilanteesta painavat, kun hallitus päättää mahdollisista uusista rajoitustoimista.

”Tietenkin me kuuntelemme niin THL:ää kuin STM:ää tässä kysymyksessä, mutta THL:n arvio tietenkin kovasti painaa. Me emme halua asettaa lapsille ja nuorille yhtään enempää rajoitustoimia kuin mitä on aivan välttämätöntä”, Marin sanoi ennen perjantain kokousta.

THL:n mukaan etäopetukseen siirtyminen ei olisi epidemiologisesti perusteltua, sanoi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta HS:lle perjantaina.

Lue lisää: Kiurun mukaan kouluihin palaaminen ei ole turvallista – ”Se on tietenkin harmillista, jos sellainen pelko on syntynyt", THL:n ylilääkäri sanoo

Perjantaina ennen kokousta Kiuru sanoi pelkäävänsä, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei ole turvallista.

”Jokainen päivä merkitsee, kun me mietimme, minkälaista tautitaakkaa me tässä kasvatamme. Omalta osaltani pelkään, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei ole valitettavasti turvallista”, Kiuru sanoi aamulla tiedotustilaisuudessa, joka koski pitkäkestoista koronatautia.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on nyt useilla alueilla niin vaarassa, että lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta päästä testiin tai ansaita oikeutta siihen, että heidän tartuntansa jäljitetään ja myöskin altistuneet kartoitetaan”, Kiuru jatkoi.

THL:n mukaan voimavaroja ei tulisi suunnata enää tartunnanjäljitykseen.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kertoi ministeriryhmän kokoukseen mennessään, ettei hän kannata etäopetusta.

”Kukaan hallituksen ministeri ei ole epidemiologi”, hän sanoi.

”On eri asia sanoa, etteivät terveydenhuollon resurssit riitä kuin sanoa, että korona tekisi koulusta oppilaille vaarallisen paikan. Olisimme aika yksin maana, jos terveydenhuollon resurssipuutteen takia päädyttäisiin siihen että koulut siirtyvät etäopetukseen.”

Kokouksen jälkeen hän twiittasi, että ”Suomi seuraa näin [kun etäopiskelusuositusta ei anneta] yleiseurooppalaista käytäntöä, jonka mukaan lasten oikeutta lähiopetukseen rajoitetaan vasta aivan viimesijaisesti.”

Opetusministeri Li Andersson (vas), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari hallituksen koronaministeriryhmän kokouksessa Säätytalolla Helsingissä perjantaina 7. tammikuuta.

Kiuru piti aiemmin perjantaina pitkäkestoista koronatautia käsitelleessä tiedotustilaisuudessa pitkiä puheenvuoroja tautitilanteen vakavuudesta.

Hän sanoi ihmettelevänsä, jos suomalaisessa yhteiskunnassa ei nyt vakavoiduta sen edessä, minkälaisessa tilanteessa sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on. Kiurun mukaan koronatartuntoja on tällä viikolla 40 000.

”Jos otetaan näin suuri tautitsunami ja mahdollinen taakka siitä, että nämä nykyiset tartuntamäärät jopa tuplaantuvat, kuten aikaisempi viikkotahti on osoittanut, niin me olemme auttamatta siinä tilanteessa, että seuraavien viikkojen aikana suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky romahtaa”, Kiuru sanoi.

”Peruspalveluista vastaavana ministerinä totean, että nyt ei ole enää leikin asia.”

Lue lisää: Avi: Koulut alkavat lähiopetuksessa pääkaupunki­seudulla – Helsinki ilmoitti jo vanhemmille lähiopetuksesta

Lue lisää: ”On valitettavan todennäköistä, että kouluväestä ja opettajista suuri osa sairastuu ja sitten kouluja ei pystytä pitämään auki” – OAJ haluaa edelleen lapset etäkouluun

Lue lisää: STM:n asiantuntija­ryhmä: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella – HS seurasi tiedotus­tilaisuutta

HS seurasi kokoukseen menevien ministerien sekä kokouksesta saapuvan Kiurun kommentteja hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat