Pääministeri Marin Ylellä: Koronaviruksen leviämisen estäminen täysin on käytännössä mahdotonta - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin Ylellä: Korona­viruksen leviämisen estäminen täysin on käytännössä mahdotonta

Hallituksen koronaministeriryhmä päätti perjantaina uusista rajoituksista ja suosituksista pahenevan epidemian hillitsemiseksi. Etäkoulua ei suositeltu.

Pääministeri Sanna Marin (sd) meni hallituksen koronaministeriryhmän neuvotteluun Säätytalolle perjantaina.

8.1. 10:44 | Päivitetty 8.1. 12:01

Pääministeri Sanna Marin (sd) arvioi, että koronavirus on nyt niin laajalle levinnyt, että sen pysäyttäminen olisi ”hankalaa, ellei jopa mahdotonta”.

”Emme pysty täysin estämään sen leviämistä, ellemme laittaisi kaikkia yhteiskunnan toimintoja kiinni. Se on käytännössä mahdotonta, meidän täytyy kuitenkin pystyä yhteiskuntaa ylläpitämään”, hän sanoi Ylen haastattelussa lauantaina. Syynä on, että koronaviruksen omikronmuunnos tarttuu paljon aiempaa herkemmin.

Marinilta kysyttiin haastattelussa, onko hallitus lähellä valmiuslain käyttöönottoa epidemian hillinnässä. Pääministerin mukaan siihenkin pitää olla kyky jos tarve vaatii, mutta tartuntojen leviämisen estämiseen valmiuslaissa ei juuri ole työkaluja.

Koronapandemian alussa valmiuslaki jouduttiin ottamaan käyttöön. Sittemmin normaaliolojen lakeja on muutettu niin, että niitä voidaan käyttää epidemian hillinnässä.

Marinin mukaan valmiuslaille voisi olla nyt käyttöä lähinnä terveydenhuollon kantokyvyn varmistamisessa, koska se mahdollistaa henkilöstön määräämisen töihin.

”Tähän me emme tietenkään halua joutua”, hän sanoi.

”Pyrimme siihen, että emme joudu valmiuslakia ottamaan käyttöön.”

Hallituksen koronaministeriryhmä päätti perjantaina uusista rajoituksista ja suosituksista pahenevan epidemian hillitsemiseksi.

Hallituksen päätösvallassa olevista asioista sisärajavalvontaa päätettiin jatkaa ja ravintoloiden toimintaa rajoittaa edelleen. Myös ruokaravintoloiden on jatkossa suljettava ovensa kello 18. Tästä on määrä antaa asetus ensi viikolla.

Marin sanoi Ylellä lauantaina, että on mahdollista, että hallitus joutuu vielä tekemään päätöksen ravintoloiden sulkemisesta kokonaan.

Hallitus ei päätynyt suosittelemaan koulujen etäopetukseen siirtymistä, vaikka perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) oli voimakkaasti puhunut sen puolesta ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sitä ehdotti. Kiuru on ollut huolissaan erityisesti terveydenhuollon kantokyvystä.

Monet muut ministerit vastustivat tiukasti etäkoulua. Myös asiantuntijat pitivät sitä lapsille epäreiluna ja hyötyä kyseenalaisena.

Marinin mukaan on sinänsä ymmärrettävää, että eri ministereillä on erilaisia näkemyksiä. Hänestä oli kuitenkin ”erittäin valitettavaa”, että keskustelua käytiin julkisuuden kautta.

Pääministerin mukaan hallituksen olisi pitänyt käydä keskustelu ensin sisäisesti, tehdä päätökset ja viestiä niistä yhtenäisesti. Koulut ovat alkamassa maanantaina muun muassa pääkaupunkiseudulla ja isossa osassa maata. Osassa maata ne ovat alkaneet jo päättyneellä viikolla.

”Epäonnistuminen oli siinä, että tässä aiheutettiin tarpeetonta huolta ja epätietoisuutta koulukentälle”, Marin sanoi.

Päätösvalta asiassa ei ole hallituksella vaan kunnilla ja aluehallintovirastoilla (avit).

Kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi jo nyt päättää oppilaitosten sulkemisesta yleisvaarallisen tartuntataudin takia. Useaa kuntaa koskevan sulkupäätöksen tekee avi.

STM:n etäkouluehdotus tuli keskiviikkoiltana yllättäen esimerkiksi . opetusministeri Li Anderssonille (vas). Andersson vastusti ehdotusta.

Marinin mukaan hallituksessa on käyty useaan otteeseen keskustelua siitä, että julkisilla ulostuloilla ei yllätettäisi hallituksen jäseniä. Keskustelua asiasta käytiin jälleen eilen.

”Toivon mukaan tällaista tilannetta ei enää tule. Mutta se on jokaisen ministeriön ja ministerin käsissä, mitkä toimintatavat ovat.”

Marin kertoi, että hallituksen päätös olla suosittelematta etäopetusta perustui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kielteiseen kantaan.

”Jos THL olisi tullut sille kannalle, että etäopetukseen pitää siirtyä, niin hallituskin olisi tullut tälle kannalle”, Marin sanoi.

”THL katsoi, että etäopetukseen siirtyminen ei ole perusteltua. Se aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.”

Päätöksessä painoivat Marinin mukaan lasten oikeudet.

”Lapsilla on perusoikeudet, ja yksi perusoikeus on oikeus oppia.”

Hallitus teki perjantaina joukon suosituksia asioissa, joissa sillä ei ole suoraa päätösvaltaa:

ASIAKAS- JA OSALLISTUJATILAT suositetaan sulkemaan ja yleisötilaisuudet kieltämään ainakin tammikuun loppuun saakka. Mahdolliset päätökset asiasta tekevät aluehallintovirastot. Tällä hetkellä rajoitukset ovat jo pääosin voimassa Uudellamaalla ja useilla muilla alueilla.

LASTEN JA NUORTENKIN sisäharrastukset suositetaan keskeytettäväksi. Jos aluehallintovirastot näin päättävät, se olisi muutos nykytilaan. Tällä hetkellä aluehallintovirastot ovat mahdollistaneet sisäliikuntatilojen käytön vuoden 2003 jälkeen syntyneille.

MATALAN RISKIN ulkotilaisuuksia voidaan hallituksen suosituksen mukaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää. Tästäkin päättävät aluehallintovirastot.

KORONAPASSIN JÄÄDYTYSTÄ on valtioneuvoston asetuksella määrä jatkaa niin, ettei ravintola- ja tapahtumarajoituksia pysty kiertämään koronapassin avulla ainakaan tammikuun loppuun saakka.

HALLITUS SUOSITTAA ihmisiä toimimaan niin, että sisätiloissa tapahtuviin yksityisiin tilaisuuksiin otettaisiin enintään viisi perheen ulkopuolista henkilöä. Kyse ei siis ole määräyksestä, vaan suosituksesta.

KOULULAISILLE suositetaan tarjottavaksi kaksi kotitestiä viikossa. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, testausta voidaan lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

KOKO KOULULUOKKA voitaisiin ministeri Kiurun mukaan vaikeassa tautitilanteessa asettaa karanteeniin, jos yksikin tartuntatapaus käy ilmi.

FFP2-KASVOMASKIEN käytön laajentamista suositellaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat