Tätä kaikkea hallituksen koronaryhmä suosittaa - Politiikka | HS.fi

Tätä kaikkea hallituksen korona­ryhmä suosittaa

Koronaministeriryhmä suosittaa tiukkojen rajoitusten käyttöönottoa ja jatkamista ainakin tammikuun loppuun saakka.

Hallituksen koronaministeriryhmä piti perjantaina Säätytalolla Helsingissä pitkän kokouksen.

8.1. 0:07 | Päivitetty 8.1. 8:12

Hallituksen koronaministeriryhmä päätti perjantaina kahdeksan tuntia kestäneessä kokouksessaan uusista rajoituksista ja suosituksista pahenevan epidemian hillitsemiseksi.

Hallituksen omat päätökset koskevat ravintoloita ja sisärajavalvontaa, mutta lisäksi hallitus antaa alueellisille päättäjille tukun suosituksia tiukoista rajoituksista.

Kaikkien ravintoloiden aukiolo koko maassa rajataan valtioneuvoston asetuksella kello 18:aan. Muutos tehtäneen ensi viikolla. Tällä hetkellä ruokaravintolat voivat olla auki koronapassin avulla kello 20:een, muut ravintolat menevät jo kiinni kello 18.

Sisärajavalvontaa jatketaan valtioneuvoston päätöksellä ainakin tammikuun loppuun saakka.

Asiakas- ja osallistujatilat suositetaan sulkemaan ja yleisötilaisuudet kieltämään ainakin tammikuun loppuun saakka. Mahdolliset päätökset asiasta tekevät aluehallintovirastot. Tällä hetkellä rajoitukset ovat jo pääosin voimassa Uudellamaalla ja useilla muilla alueilla.

Lasten ja nuortenkin sisäharrastukset suositetaan keskeytettäväksi. Jos aluehallintovirastot näin päättävät, se olisi muutos nykytilaan. Tällä hetkellä aluehallintovirastot ovat mahdollistaneet sisäliikuntatilojen käytön vuoden 2003 jälkeen syntyneille.

Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan hallituksen suosituksen mukaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää. Tästäkin päättävät aluehallintovirastot.

Koronapassin jäädytystä on valtioneuvoston asetuksella määrä jatkaa niin, ettei ravintola- ja tapahtumarajoituksia pysty kiertämään koronapassin avulla ainakaan tammikuun loppuun saakka.

Hallitus suosittaa ihmisiä toimimaan niin, että sisätiloissa tapahtuviin yksityisiin tilaisuuksiin otettaisiin enintään viisi perheen ulkopuolista henkilöä. Kyse ei siis ole määräyksestä, vaan suosituksesta.

Etäopetukseen siirtymisestä hallitus ei anna suositusta, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan se ei ole välttämätöntä.

koululaisille suositetaan tarjottavaksi kaksi kotitestiä viikossa. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, testausta voidaan lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

Koko koululuokka voitaisiin ministeri Krista Kiurun (sd) mukaan vaikeassa tautitilanteessa asettaa karanteeniin, jos yksikin tartuntatapaus käy ilmi.

FFP2-kasvomaskien käytön laajentamista suositellaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat