Opetusministeri Andersson tyytyväinen hallituksen linjaukseen: ”Lasten oikeutta lähiopetukseen rajoitetaan vasta aivan viimesijaisesti” - Politiikka | HS.fi

Opetusministeri Andersson tyytyväinen hallituksen linjaukseen: ”Lasten oikeutta lähiopetukseen rajoitetaan vasta aivan viimesijaisesti”

”THL, lukuisat infektioasiantuntijat sekä monet lastenlääkärit ovat lausuneet haittojen olevan selvästi suurempia kuin hyötyjen”, kirjoitti opetusministeri Li Andersson.

Opetusministeri Li Andersson (vas) 7. tammikuuta 2022.

8.1. 10:00

Hallitus ei antanut perjantai-iltana suositusta etäopetukseen siirtymisestä, perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) kertoi korona­ministeriryhmän kokouksen jälkeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Kiuru olivat ajaneet etäopetukseen suosittamista, mutta lopulta päätös tehtiin Kiurun mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vastakkaisen näkemyksen mukaisesti.

Etäopetuksen suosittamista vastaan oli ollut myös opetusministeri Li Andersson (vas). Andersson kirjoitti myöhään perjantaina päätöksen julkistamisen jälkeen Twitterissä, että Suomi seuraa päätöksellään ”yleiseurooppalaista käytäntöä, jonka mukaan lasten oikeutta lähiopetukseen rajoitetaan vasta aivan viimesijaisesti”.

Anderssonin mukaan etäopetusta tullaan hyödyntämään jatkossakin paikallisesti, kun se on tautitilanteen kannalta välttämätöntä.

”Valtakunnallista etäopetussuositusta ei ole rajattu pois hallituksen työkalupakista, mutta tässä tilanteessa eivät asiantuntijatahot sitä puoltaneet”, hän kirjoitti.

Andersson painotti, että hallitus joutuu päätöksenteossaan huomioimaan kokonaisedun yhteiskunnalle ja punnitsemaan rajoitusten arvioituja hyötyjä ja haittoja.

”THL, lukuisat infektioasiantuntijat sekä monet lastenlääkärit ovat lausuneet haittojen olevan selvästi suurempia kuin hyötyjen”, Andersson kertoi.

Andersson totesi, että lasten ja nuorten kohdennettu pikatestaus tulee saada etenemään nopeasti. Pikatestejä tehtäisiin hänen mukaansa vanhempien avustuksella kotona niille, joiden kouluissa tai oppilasryhmissä on havaittu koronatapauksia.

Hallituksesta etäopetukseen siirtymistä vastaan ovat olleet opetusministeri Anderssonin lisäksi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja ympäristö- ja ilmasto­ministeri Emma Kari (vihr).

”Tärkeintä on kuitenkin se, että päätimme, ettei valtakunnallista suositusta lasten etäopetukseen siirtymisestä tehdä. Haitat olisi hyötyä suuremmat”, twiittasi Henriksson kokouksen jälkeen.

”On meidän aikuisten vastuulla hoitaa tilanne. Lapsiin kohdistuvien rajoitusten pitää olla viimesijaisia”, kirjoitti Kari.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat