Saarikko vaati IL:n tentissä perussuomalaisia vakuuttamaan, etteivät he ota vastaan uutta puoluetukea – ”Saammeko luopua myös niiden verojen maksusta, joita vastustamme?” Purra kysyi - Politiikka | HS.fi

Saarikko vaati IL:n tentissä perus­suomalaisia vakuuttamaan, etteivät he ota vastaan uutta puolue­tukea – ”Saammeko luopua myös niiden verojen maksusta, joita vastustamme?” Purra kysyi

Palveluseteli ja aluevaltuustoryhmien tukirahat kuumensivat tunteita Iltalehden tentissä. ”Äärimmäisen populistista”, puuskahti pääministeri Marin tukikeskustelusta.

Riikka Purra osallistui torstaina Iltalehden aluevaalitenttiin.

13.1. 19:58

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ottivat yhteen yksityisten yritysten roolista Iltalehden aluevaalitentissä torstaina.

”Kun tässä luvataan, että hoitoon pääsee, tosiasia on se, että näillä resursseilla ja julkisen sektorin kyvyllä, joka meillä on olemassa, tämä ei tule ikinä onnistumaan”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa mukaan tarvitaan suomalaisia yrityksiä, monituottajamallia ja palvelusetelin käyttöä.

Aluevaaleissa valitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä vastaavat valtuutetut kaikkialla Suomessa paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla. Ensi kertaa järjestettävien vaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä. Vaalien syynä on sote-uudistus, joka siirtää näiden palvelujen järjestämisvastuun kunnilta laajemmille hyvinvointialueille.

Kokoomus aikoo laatia seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä sote-uudistuksen korjaussarjan. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen kirjoitti blogissaan torstaina, että hyvinvointialueilta on muun muassa vähennettävä rajoitteita, jotka pakottavat niitä ylläpitämään omaa julkista palveluntuotantoa. Lisäksi hyvinvointialueet on velvoitettava laskemaan ja julkistamaan julkisesti omistetun tuotannon kustannukset.

Valtonen vaati myös sote-palveluiden digitalisoimista ajanvarauksesta etäpalveluihin ja ennaltaehkäisyyn.

Vasemmistoliiton Andersson arveli, että ”monia hieman pelottaa” kokoomuksen korjaussarja.

”Erityisesti tiedossa oleva mieltymys avata meidän julkista terveydenhoitoa voittoa tavoitteleville yrityksille”, hän sanoi.

Li Andersson (vas) Iltalehden tentissä.

Anderssonin mukaan palvelusetelin käytön laajentaminen ei ratkaise sitä perusongelmaa, että esimerkiksi lääkäreitä on liian vähän: Palvelusetelit ovat esimerkiksi hänen ja Orpon kotikaupungissa Turussa pahentaneet ihmisten pallottelua luukulta toiselle. Palveluseteliä voi käyttää vain yhteen määriteltyyn toimenpiteeseen, ja jos havaitaankin tarvetta jollekin toiselle, tarvitaan uusi käynti julkisessa terveydenhoidossa.

”Palvelusetelillä kanavoidaan se vähäinen julkinen raha, mitä meillä on, yksityisille firmoille sen sijaan, että sitä käytettäisiin järjestelmän vahvistamiseen pysyvästi niin, että saadaan lisävakansseja ja ammattilaisia sinne”, Andersson sanoi.

Myös Helsingin Sanomien vaalikoneessa näkyy, miten palveluseteli jakaa puolueita sen mukaan, miten ne ylipäätään suhtautuvat yksityisten yritysten rooliin terveydenhuollossa. Monissa muissa aluevaalien teemoihin liittyvissä asioissa puolueet ovat olleet hyvin samanmielisiä.

Pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ilmoitti tentissä ”tekevänsä jotain poikkeuksellista” ja olevansa samaa mieltä Orpon kanssa siitä, että tulevien vuosien aikana sote-uudistusta on korjattava.

”Oho!” Orpo huudahti.

”Tulee varmasti tarpeita, joihin meidän päättäjien tulee olla valmiita korjauksia tekemään”, Marin sanoi.

Tentissä väiteltiin myös muun muassa tuesta, jota puolueiden aluevaltuustoryhmille on mahdollista myöntää.

Hyvinvointialue voi lain mukaan tukea valtuustoryhmien toimintaa valtuustoryhmärahalla, jota etenkin perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat vaalitenteissä vastustaneet.

”Kun tehdään sote-uudistus, se pitäisi tehdä niin, että vähäiset resurssit kohdistetaan oikein”, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Iltalehden tentissä.

”Nyt tämä uudistus tulee lisäämään sekä virkamiesten että poliittisten läänitysten ja puolueille suunnatun tuen määrää.” Purra arvioi, että aluevaltuustoryhmien tukemiseen menisi kahdeksan miljoonaa euroa rahaa.

Annika Saarikko (kesk) Iltalehden tentissä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ihmetteli, miksi perussuomalaiset eduskunnassa hyväksyivät tämän tukirahan mahdollistavan lain.

”On hirvittävän helppoa heitellä, että tämä on väärin ja epäilyttävää ja kansanvallalla ei saa olla hintaa.”

Saarikko vaati Purraa sanomaan, että perussuomalaiset eivät aio tätä rahaa vastaanottaa. Purran mukaan tämä harkinta on jätetty perussuomalaisten piireille kullakin hyvinvointialueella – ja osa niistä onkin ilmoittanut, ettei ota tukea.

Purra ihmetteli kuitenkin, miksi perussuomalaisten puolueena pitäisi poliittisessa kilpailussa antaa muille puolueille mahdollisuus toimia sitä paremmin.

”Saammeko me luopua myös niiden verojen maksusta, joita vastustamme?” hän kysyi.

Pääministeri Marin ihmetteli keskustelua aluevaltuustoryhmien tukemisesta. Hänen mielestään ryhmien tukeminen on oikein.

”Tämä keskustelu on niin äärimmäisen populistista, että en tiedä, miten päin tässä tuolissa pitäisi olla”, hän puuskahti.

Marin huomautti, että uudet alueet vastaavat hyvinvointiyhteiskunnan tärkeimmistä peruspalveluista. Niiden vastuu on suuri ja budjetti on valtava, noin 20 miljardia euroa. Marin piti ryhmien tukirahoja ”hiekanjyvän” kokoisena asiana kokonaisuudessa.

Iltalehden tenttiin osallistuivat kuuden suurimman puolueen puheenjohtajat eli Anderssonin, Orpon, Marinin, Saarikon ja Purran lisäksi vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela.

Lue lisää: Aluevaalien ennakko­äänestys alkoi – Leppävirralla äänestettiin myös bussissa: ”Nyt täällä on suhteellisen hyvä tilanne, mutta ettei se huonontuisi

Lue lisää: Aluevaalien ehdokkaista arviolta viidenneksellä on sote- tai pelastusalan taustaa – Asian­tuntijuudesta on hyötyä, mutta toisaalta heillä on ”oma lehmä ojassa”, sanoo professori

Lue lisää: HS seuraa tiiviisti aluevaali­kampanjan loppusuoraa: Vaaliraportti kertoo kiinnostavimmista ilmiöistä

Lue lisää: Bensan hinta, terve järki ja kaikkea hyvää kaikille – puolueet sumuttavat aluevaaleissa äänestäjiä

Lue lisää: Pääministeri Marin IS:n aluevaali­tentissä: Maakuntaveron luominen vaikeaa tällä vaalikaudella

Lue lisää: Yli 80 prosenttia aluevaali­ehdokkaista oli ehdolla viime kunta­vaaleissa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat