Henkilötunnus tulossa sukupuolineutraaliksi ja Suomeen muuttajille tunnus aiemmin – lakiesitys lausuntokierrokselle - Politiikka | HS.fi

Henkilötunnus tulossa sukupuoli­neutraaliksi ja Suomeen muuttajille tunnus aiemmin – lakiesitys lausunto­kierrokselle

Lakimuutosten olisi tarkoitus tulla voimaan vuosien 2023 ja 2027 alussa.

10.1. 12:01

Henkilötunnusta koskeva lainsäädäntö on uudistumassa. Muutoksen myötä henkilötunnuksesta tulisi muun muassa sukupuolineutraali, ja kokonaan uuden yksilöintitunnuksen käyttöönotto tulisi mahdolliseksi. Lisäksi Suomeen esimerkiksi töiden vuoksi muuttavat henkilöt voisivat saada henkilötunnuksen nykyistä aiemmin.

Valtiovarainministeriö kertoi maanantaina lähettäneensä lakimuutosta koskevat esitykset lausuntokierrokselle.

Ehdotettujen lakimuutosten olisi tarkoitus tulla voimaan tammikuun alussa 2023. Sukupuolineutraalia henkilötunnusta koskevat muutokset tulisivat voimaan vuoden 2027 alussa.

Lausuntoaika loppuu 4. maaliskuuta, ja lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle syksyllä 2022.

Ulkomailta Suomeen muuttaminen esimerkiksi opiskelun tai työn vuoksi muuttuisi lakimuutoksen myötä siten, että henkilötunnuksen voisi saada jo ulkomailla ollessaan ja oleskeluluvan hakemusvaiheessa.

Tällöin henkilö rekisteröitäisiin jo nykyistä aiemmin väestötietojärjestelmään. Tämä helpottaisi Suomeen muuttavien henkilöiden asiointia suomalaisissa palveluissa, valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessa.

Lisäksi lakimuutoksilla poistettaisiin sukupuolitieto henkilötunnuksista. Jo myönnetyt henkilötunnukset pysyisivät kuitenkin ennallaan.

Vastaisuudessa sukupuolta ei pääteltäisi henkilötunnuksen loppuosassa olevasta yksilönumerosta. Tällä hetkellä se on naisilla parillinen ja miehillä pariton. Muutoksen jälkeen myönnetyissä henkilötunnuksissa loppuosan yksilönumero olisi satunnainen.

Sukupuolitiedon poistamisella parannettaisiin yhdenvertaisuutta, ministeriö perustelee. Tieto sukupuolesta tulisi tarvittaessa olla erillisenä tietona rekistereissä.

Lakimuutoksilla mahdollistettaisiin myös kokonaan uuden yksilöintitunnuksen käyttö henkilötunnuksen rinnalla. Siitä ei olisi pääteltävissä henkilön ikää, sukupuolta tai muita henkilöön liittyviä tietoja.

Uudella yksilöintitunnuksella ei korvattaisi henkilötunnusta. Sen sijaan yritykset, yhteisöt ja viranomaiset, jotka eivät muun muassa tietosuojasyistä halua tai voi käsitellä henkilötunnuksia, voisivat ottaa yksilöintitunnuksen käyttöön esimerkiksi työntekijöitä tai asiakkaita yksilöivänä tunnisteena, ministeriö kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat