THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Krista Kiurun koulukaranteenikanta ei perustunut THL:n lausuntoon - Politiikka | HS.fi

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Krista Kiurun koulu­karanteeni­kanta ei perustunut THL:n lausuntoon

Tervahauta sanoo, ettei THL:n tuleva kouluja koskeva karanteeniehdotus ole ainakaan yksi yhteen Kiurun näkemyksen kanssa.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta

10.1. 18:38

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo, ettei THL ottanut hallituksen koronaministerityöryhmän perjantain kokouksessa kantaa siihen, pitäisikö koulujen karanteenilinjausta tiukentaa, kuten perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) perjantai-iltana ehdotti.

”Ei”, Tervahauta vastaa kysymykseen, perustuiko Kiurun kannanotto karanteenista THL:n lausuntoon.

Kiuru sanoi perjantai-iltana Säätytalon portailla, että koko koululuokan voisi laittaa karanteeniin, jos yksi oppilas on saanut tartunnan.

Ilmoitus aiheutti viikonloppuna laajaa keskustelua ja myös arvostelua.

Lue lisää: ”Täysin kohtuutonta” – Nasima Razmyar kritisoi hallituksen tiedottamista ja tuoreita suosituksia

Käytännössä Kiurun ehdotuksen toteutus vaikuttaa ylipäätään epävarmalta, sillä Helsinki ilmoitti maanantaina, että esimerkiksi perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamallia laajennetaan myös muihin Uudenmaan kuntiin.

Kiuru mainitsi asiasta siinä yhteydessä, kun hän luetteli, miten koulujen terveysturvallisuutta aiotaan parantaa.

”Sen keskeinen sisältö liittyy siihen, että karanteenit tullaan tekemään jatkossa koko luokkahuoneeseen ja tästä on alueellisesti huolehdittava, jotta nuoret ja lapset voisivat olla turvassa”, Kiuru totesi.

”ECDC:lla [Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus] on varsin tiukka linja siitä, että koko koululuokka laitetaan karanteeniin, kun lapset ovat altistuneet yhden koronatapauksen ilmennettyä. Tästä on pitkään keskusteltu valtakunnassa, mutta tämä tahtotila osoitetaan nyt osana terveysturvallisuustoimia”, Kiuru jatkoi kysyttäessä.

Ministerityöryhmän samana iltana lähettämässä tiedotteessa asiaa ei mainita näin jyrkästi. HS:n tietojen mukaan kokouksessa puhuttiin ennen kaikkea karanteenimääräysten tiukentamista, mutta ei kovin yksityiskohtaisesti, koska ohjeen antaa joka tapauksessa THL.

”Muita koulujen terveysturvallisuutta lisääviä toimia ovat tehostetut maski- ja karanteenikäytännöt ja vaikeassa alueellisessa epidemiatilanteessa käyttöön otettavat poikkeukselliset opetusjärjestelyt, esimerkiksi hybridiopetus tai tilanteen vaatiessa siirtyminen paikallisilla päätöksillä etäopetukseen”, tiedotteessa lukee.

Karanteeneista ei päätä hallitus vaan tartuntataudeista vastaavat lääkärit.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) puhui toimittajille Säätytalolla perjantaina.

Tervahauta sanoo, että THL on valmistellut karanteenisuosituksen uusimista jo pitkään. Asiasta on keskusteltu myös STM:n kanssa. Uusi ohjeistus saatetaan julkaista alkuviikosta.

”Omikron on hyvin tarttuva, joten tätä pitää päivittää.”

Hänen mukaansa THL:ssä on keskusteltu, onko syytä määrätä vain lähipulpeteissa olevat vai koko luokka karanteeniin, jos luokassa on yksi tai useampi tartunnan saanut.

Tervahauta sanoo, että hänen viimeksi näkemänsä version joku voi katsoa koulukaranteenien tiukennukseksi. Tuleva ehdotus ei kuitenkaan ole ainakaan yksi yhteen Kiurun näkemyksen kanssa.

Onko THL esittänyt esimerkiksi STM:n kanssa käymissään neuvotteluissa, että jatkossa koko luokka asetetaan karanteeniin, jos yksi oppilas on saanut tartunnan?

”En ole ollut tällaisessa keskustelussa, mutta ehkä joku toinen meiltä on ollut. Minulla ei ole tietoa, että meiltä olisi jotenkin sanottu, että tämä on ihan jees.”

Tervahauta sanoo, ettei hän ottanut hallituksen kokouksessa karanteenikeskusteluun tarkkaan kantaa, koska häneltä ei sitä kysytty.

”Kokouksissa käytetään puheenvuoroja, kun kysytään, ja pitää muistaa, ettei karanteenimääräyksiä anna me tai maan hallitus.”

Oliko Kiurun esittämä näkemys enemmänkin poliitikon näkemys karanteenista?

”Se oli ainakin poliittisen päättäjän tahtotilaa edustava näkemys, ja sellaisena ihan ymmärrettävä ja hyväksyttävä. Mutta se, miten se viranomaisen toiminnan puolella toteutuu, on eri asia”, Tervahauta sanoo.

”Hän on kertonut oman tulkintansa siitä, mitä mieltä ministeriryhmä tästä on ollut.”

Kiurun lausunto ei siis perustunut THL:n lausuntoon?

”Ei.”

Karanteeneja koskeva tilanne muuttui merkittävästi maanantaina, kun Helsinki ilmoitti käytännössä lopettavansa karanteeneihin määräämisen.

Kaupunki ilmoitti, ettei esimerkiksi perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Koronavirukselle altistuneita suositellaan toimimaan itsenäisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

Omikronmuunnos leviää nyt niin vauhdilla, että virallisen karanteeni- tai eristyspäätöksen käytännön merkitys on kaupungin mukaan tällä hetkellä lähinnä se, että työnantajalle voidaan maksaa tartuntatautipäivärahaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat