Kuntaliitto arvostelee hallitusta koronapäätöksenteossa ja vaatii selkeyttä - Politiikka | HS.fi

Kuntaliitto arvostelee hallitusta korona­päätöksenteossa ja vaatii selkeyttä

Hallituksen toiminta on Kuntaliiton mukaan herättänyt epävarmuutta.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina vuonna 2016.

10.1. 18:24

Suomen kuntia ja kaupunkeja edustava Kuntaliitto ryöpyttää hallituksen toimia koronapäätöksissä. Liitto vaatii muun muassa selkeyttä koronapäätöksiin liittyvissä ohjeissa sekä perusteluja tehdyille linjauksille.

”Nykyisellään kunnissa on hankala toimia ja seurata poliittisia linjauksia. Vähintä olisi, että linjausten perusteena mahdollisesti olevat esitykset, niiden perustelumuistot ja vaikutusarvioinnit olisivat heti julkisia. Kunnat tarvitsevat myös tarkempaa ohjeistusta, jos niiden oletetaan toimivan muuttuvissa koronatilanteissa tietyillä toimintatavoilla”, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina totesi järjestön tiedotteessa.

Hallituksen koronatoimet olivat julkisuudessa mittavasti esillä esimerkiksi perjantaina, kun koronaministerien työryhmä pohti Säätytalolla muun muassa suositusta etäkoulun aloittamisesta.

Etäkouluun siirtymistä ei päädytty suosittelemaan, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi neuvotteluiden jälkeen suosituksesta, että koululuokan tulisi jäädä karanteeniin, jos luokalla on yksikin koronatapaus.

Arvostelua on herättänyt muun muassa se, että hallituksen toimivaltaan ei kuulu sen paremmin etäopetuksesta kuin koulujen karanteeneista päättäminenkään, vaan niistä päätetään alueellisesti.

Kuntaliiton mukaan ”koronatoimien toimivaltuuden epäselvä viestintä on herättänyt epävarmuutta”.

”Kuntia, koulutuksen järjestäjiä, kouluja, opettajia, opiskelijoita ja huoltajia hämmentää kovasti se, että ministerit kertovat tekevänsä päätöksiä, joihin heillä ei ole toimivaltaa. Olisi hyvä viestiä selkeästi toimivallasta koronaepidemiaan liittyvissä ohjeistuksissa, kuten nyt käsillä olleissa opetukseen liittyvissä puheissa”, Reina totesi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat