Kokoomuksen aluevaaliehdokas kertoo olevansa terveyskeskuslääkäri, vaikka ei ole laillistettu lääkäri – ”Ainakin osin harhaanjohtavaa”, sanoo Valvira - Politiikka | HS.fi

Kokoomuksen aluevaali­ehdokas kertoo olevansa terveys­keskus­lääkäri, vaikka ei ole laillistettu lääkäri – ”Ainakin osin harhaan­johtavaa”, sanoo Valvira

Sauli Seittenranta (kok) sanoo, että hänen virka­määräyksessään lukee ”terveys­keskus­lääkäri”. Valviran mukaan potilaat ja äänestäjät voivat saada väärän käsityksen.

Valviran ammattioikeusrekisterin mukaan Sauli Seittenranta on lääketieteen opiskelija, mutta vaalimainoksissa hän kertoo olevansa terveyskeskuslääkäri.

11.1. 14:50

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ehdolla oleva Sauli Seittenranta (kok) kertoo virallisessa ehdokaslistauksessa ja omassa vaalimainonnassaan olevansa ”terveyskeskuslääkäri”, vaikka hän ei ole laillistettu lääkäri. Asia kävi ilmi, kun Helsingin Sanomat tarkasti ehdokkaiden taustoja.

Sauli Seittenranta, 27, on lääketieteen opiskelija ja lääketieteen kandidaatti, joka työskentelee terveyskeskus­lääkärin sijaisena. Suomessa lääkärin peruskoulutus on yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa suoritettu lääketieteen lisensiaatin tutkinto.

Valviran terveydenhuollon ammattihenkilön ammattioikeutta koskevassa rekisterissä lukee, että Seittenranta on ”lääketieteen opiskelija 5 vuotta”.

Kuvakaappaus julkisesta Valviran ammattioikeusrekisteristä.

Oletteko te terveyskeskuslääkäri?

”Kyllä”, vastaa Seittenranta HS:lle.

Miksi Valviran rekisterissä sitten lukee, että olette lääketieteen opiskelija?

”Se on siis virka, jota suoritan. Teen terveyskeskuslääkärin töitä Laitilan terveyskeskuksessa.”

Oletteko valmis lääkäri?

”En ole. Se [terveyskeskuslääkäri] ei ole tutkintonimike, laillistettu lääkäri ja lääketieteen lisensiaatti ovat tutkintonimikkeitä.”

Seittenranta korostaa, että hänen virkamääräyksessään lukee ”terveyskeskus­lääkäri”, joka on hänen mukaansa virkanimike eikä siis tutkintonimike. Helsingin Sanomat sai nähtäväkseen virkamääräyksen, jonka mukaan Seittenranta on terveys­keskus­lääkärin määräaikainen sijainen.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoo, että potilaat ja äänestäjät voivat saada väärän käsityksen ammattinimikkeestä ”terveyskeskuslääkäri”.

”Jos henkilö esiintyy nimikkeellä terveyskeskuslääkäri, ja hän on terveyskeskus­lääkärinä toimiva lääketieteen opiskelija, niin hänen tulisi ammatillisessa esittäytymisessään tuoda esille lääketieteen opiskelijan asema. Että hän toimii tilapäisesti lääkärin tehtävässä”, Henriksson sanoo.

Internetissä ehdokasesittelyssään Sauli Seittenranta kertoo olevansa kaupunginvaltuutettu ja terveyskeskuslääkäri.

Henrikssonin mukaan voi syntyä väärä käsitys, että henkilö on laillistettu lääkäri, mitä hän ei vielä ole.

”Kyllä tämä ainakin osin on harhaanjohtavaa”, Henriksson sanoo.

Hän muistuttaa, että potilas­asia­kirjoihinkin pitää selvästi merkitä henkilön asema kirjaamalla ”lääketieteen opiskelija tai lk eli lääketieteen kandidaatti”. Lääketieteen opiskelijoiden pitää toimia johdon ja valvonnan alaisena, joten siksi heidän pitää erottua valmiista lääkäreistä.

Aluevaaleissa valitaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä vastaavat aluevaltuutetut. Vaaleja ei järjestetä Helsingissä eikä Ahvenanmaalla.

Helsingin Sanomat tarkasti kaikkien lääkärin titteliä käyttävien aluevaali­ehdokkaiden tutkinnot Valviran ammatti­oikeus­rekisteristä, jonka mukaan kaikki olivat laillistettuna lääkäreitä Seittenrantaa lukuun ottamatta.

Seittenranta on Turun kaupunginvaltuutettu ja sote-lautakunnan jäsen.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat