STM jyrättiin, eivätkä alueet suostu enää noudattamaan sen suosituksia – silti ne vaativat kansallista ohjausta - Politiikka | HS.fi

STM jyrättiin, eivätkä alueet suostu enää noudattamaan sen suosituksia – silti ne vaativat kansallista ohjausta

Osa Etelä-Suomen kunnista ei aio noudattaa hallituksen ja STM:n uusia valtakunnallisia suosituksia. Samalla Helsingin pormestari vaatii hallitusta ”ottamaan kokonaistilanteen käsiinsä”, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen analyysissään.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) ja hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

11.1. 17:31 | Päivitetty 11.1. 17:53

Koronaepidemian hoidossa tapahtui Suomessa käänne, kun pääkaupunkiseudun suuret kaupungit ja useat muut Uudenmaan kunnat ilmoittivat maanantaina pääosin luopuvansa tartuntojen jäljittämisestä ja altistuneiden asettamisesta karanteeniin.

Hallituksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mielestä jäljittämistä ja eristämistä tulisi jatkaa: perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että tarvittaessa kokonaisia koululuokkia pitäisi voida asettaa karanteeniin yhden tartunnan vuoksi.

Kaupungit eivät hylkää sosiaali- ja terveysministeriön linjaa periaatteellisen vastustuksen vuoksi. Ne katsovat, ettei pahoin ruuhkautuneista testauksesta ja jäljittämisestä enää ole hyötyä epidemian hillitsemisessä – vaan pikemminkin haittaa. Kaupungit keskittävät voimavaransa nyt mieluummin rokottamiseen ja sairaaloiden koronapotilaiden hoitamiseen.

Lue lisää: Kunnat joutuivat muuttamaan korona­linjaansa vastoin hallituksen hyväksymää strategiaa – ”Se asettaa meidät vaikeaan asemaan”

Sosiaali- ja terveysministeriön vaikutusvalta epidemianhoidossa on ainakin hetkellisesti vähentynyt.

Ministeriön kanta etäopetuksen suosittamisesta jyrättiin hallituksen koronaministeriryhmän neuvottelussa. Ministeriön ja koronaryhmän suositus lasten ja nuorten sisäliikunnan keskeyttämisestä koko maassa ei sekään ole ottanut ainakaan vielä tuulta purjeisiinsa. Useilla alueilla sisäliikuntatiloja päinvastoin avataan myös aikuisille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (etualalla)

STM ei tietenkään ehdota nykyistäkin kovempia rajoituksia ilkeyttään. Kiuru ja ministeriön virkamiehet katsovat, että omikronmuunnoksen erittäin nopeasta leviämisestä huolimatta tartuntakäyrää tulisi kaikin keinoin pyrkiä loiventamaan. Ministeriön tavoitteena olisi suojella terveydenhuoltoa pahimmalta kuormitukselta ja hankkia aikaa rokotusten edistämiselle.

Päätökset miltei kaikista rajoitustoimista tehdään kuitenkin alueellisesti. Jos aluehallintovirastot ja kunnat eivät katso etäopetukseen siirtymistä, lasten harrastusten keskeyttämistä ja laajaa tartunnanjäljitystä välttämättömäksi tai toimivaksi, niin näitä toimia ei toteuteta. Tällöin virus voi myös levitä nopeammin.

Vaikka kaikki alueet eivät nyt toimikaan STM:n toiveiden mukaisesti, ne haluaisivat yhä kansallista ohjausta. Se on osin ymmärrettävää: esimerkiksi voimassa olevasta hallituksen testaus- ja jäljitysstrategiasta ei ole kunnille iloa, jos ne eivät yksinkertaisesti kykene toteuttamaan sitä. Pääkaupunkiseudun kunnat vaativatkin hallitusta päivittämään hybridistrategiansa pikaisesti.

Toisaalta alueelliset päättäjät esittävät itsekin hallitukselle ja ministeriölle myös epärealistisia vaatimuksia. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että ”kun koko maa on on luisumassa samaan epidemiatilanteeseen, tulisi kokonaistilanne ottaa maan hallituksen käsiin”.

”Aiempi linjaus siitä, että rajoitustoimia tehdään alueellisesti, oli perusteltu aiemmin, kun alueelliset erot olivat suuria. Nyt olemme tilanteessa, jossa alueilla tehdään toisistaan hieman erilaisia päätöksiä samankaltaiseen tilanteeseen vastatessa”, Vartiainen sanoi.

Todellisuudessa hallituksella ei ole mitään keinoa ”ottaa kokonaistilannetta käsiinsä”.

Esimerkiksi Vartiaisen johtama koronakoordinaatioryhmä suositti tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, ettei tämä rajoittaisi lasten ja nuorten sisäharrastuksia hallituksen suosittamalla tavalla. Hallitus ei pysty pakottamaan kuntia ja aluehallintovirastoja noudattamaan sen valtakunnallisia suosituksia. Aluehallintovirastot arvioivat lain mukaan rajoitusten välttämättömyyttä itsenäisesti. Se ei juuri muuttuisi, vaikka maassa olisi poikkeusolot.

Voi näyttää ristiriitaiselta vastustaa hallituksen valtakunnallisia suosituksia ja samaan aikaan vaatia hallitukselta keskitettyä johtamista.

Hallitus voi vielä edistää lainmuutosta ravintoloiden sulkemiseksi myös päiväsaikaan. Se tuskin yksin hidastaa epidemian leviämistä enää kovin merkittävästi.

Muutoin hallituksen keinovalikoima alkaa olla käytetty. Poikkeusolojen toteaminen tasavallan presidentin kanssa mahdollistaisi eduskunnan suostumuksella valmiuslain käyttöönoton, mutta sekään ei monia suoranaisia lisärajoituksia tarjoa.

Kuntapäättäjätkään eivät ole ilmaisseet täsmällisesti, haluavatko he hallitukselta keinoja viruksen leviämisen hidastamiseksi vai pikemminkin jonkinlaista poliittista hyväksyntää sille, että viruksen saa nyt suosiolla antaa kulkea väestön läpi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat