Koronakriisin hoitaminen nousi esiin IS:n aluevaalitentissä – Saarikko kertoi väärinkäsityksestään koronaministereiden kokouksessa - Politiikka | HS.fi

Korona­kriisin hoitaminen nousi esiin IS:n aluevaali­tentissä – Saarikko kertoi väärin­käsityksestään korona­ministereiden kokouksessa

Saarikko oli ymmärtänyt, että suositus koululaisten testaamisesta ja karanteeneista oli STM:n ja THL:n yhteinen.

11.1. 21:16

Hyvinvointialueiden palveluiden ohella tai jopa niiden sijaan Ilta-Sanomien aluevaalitentissä tiistaina puhuttiin paljon myös koronaviruspandemian hoidosta ja sen johtamisesta.

Varsinkin hallituspuolueiden puheenjohtajilta kysyttiin, onko kriisin hoitaminen enää hallituksen ja pääministerin hallinnassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toisti, ettei viime viikon osalta onnistuttu, ja että tulevaisuudessa pitää pystyä parempaan.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syytti hallitusta siitä, ettei se kuunnellut Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, mutta tämän Marin kiisti:

”Päinvastoin, koronaryhmä päätyi lähiopetusasiassa THL:n kannalle, mutta ymmärrän myös STM:n näkökulman.”

Alun perin sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) esittivät suositusta etäopetuksesta, mutta koronaministeriryhmä ei siihen viime perjantaina päätynyt.

Sen sijaan kouluille suositeltiin oppilaitten tiuhaa testausta ja koko luokan karanteeneja yhdenkin tartuntatapauksen takia.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan hallitus ainakin yrittää olla toimintakykyinen myös koronatoimissa, joissa etusijalla on lasten ja nuorten suojelu sekä alueellisten tilanteiden tunnistaminen.

Saarikko palasi vielä viime perjantain koronaministereiden kokoukseen.

”Oletin, että näkemys koululaisten testaamisesta ja karanteeneista oli STM:n ja THL:n yhteinen. Olisi mukavaa saada yhtenäistä informaatiota”, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi vasta jälkikäteen saaneensa ymmärryksen, ettei kyseessä ollutkaan THL:n suosittelema tapa, jolla kouluja kannattaisi testata.

Poliitikkojen tehtävä ei Saarikon mukaan ole kiistellä siitä, kuinka monta testiä otetaan ja kuinka pitkä on karanteeni.

Marinin mukaan STM ja THL katsovat asioita eri näkökulmista eli terveydenhuollon kantokyvyn ja toisaalta epidemiologian kannalta.

”On selvää, että STM:n ja THL:n pitää keskustella keskenänsä, pitää löytää yhteisiä kantoja ja näkemyksiä.”

”Meidän pitää myös hyväksyä, että on erilaisia käsityksiä viranomaisten välillä ja jopa sisällä. Ei ole yhtä totuutta”, Saarikko sanoi.

Tentissä Marinilta tivattiin myös, miksei hän johda hallituksen koronatyöryhmää, vaan sitä johtaa Kiuru.

Marin perusteli rivijäsenyyttään ryhmässä pääministerin muilla töillä ja ajankäytöllä. Hän myös totesi, että ”Kiuru on kyvykäs johtamaan” ryhmää.

Opposition Petteri Orpo (kok) vaati pääministeriä pitämään koronakriisin hoidosta infoja ja avaamaan hallituksen päätöksiä: ”Hallituksen päätöksenteko on epäselvää ja sekavaa.”

Marin taas muistutti aikojen muuttumisesta.

”Aiemminhan minua on kritisoitu siitä, että olenko pääministeri vai koronaministeri.”

IS:n tentin ensimmäisessä osassa mukana olleet neljä hallituksen ja opposition edustajaa olivat Marinin kanssa samaa mieltä sitä, että hallituksen olisi vastedes syytä käydä asiat läpi yhdessä ennen ulostuloja.

”On parempi, että hallitus käy hallituksen sisäiset keskustelut keskenään eikä julkisuuden kautta”, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas).

”Toivon, että tästä on nyt otettu opiksi ja on viimeinen kerta”, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

”Ei näin maata johdeta”, ulostuloja arvosteli opposition kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Liike Nytin Harry Harkimo vertasi hallitusta kanalaumaan, joka ”kaakattaa ennen kuin päätöksiä tehdään”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat