Nämä nimet esiintyvät Krista Kiurun korvaajaspekulaatioissa – Sdp valitsee koronatoimien johtoon uuden ministerin kuun lopussa - Politiikka | HS.fi

Nämä nimet esiintyvät Krista Kiurun korvaaja­spekulaatioissa – Sdp valitsee koronatoimien johtoon uuden ministerin kuun lopussa

Koronaepidemian torjunnassa keskeisen ministerisalkun haltija vaihtuu, koska perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on jäämässä perhevapaalle. Vahvana ministerikandidaattina puoluelähteet nostava esiin ainakin kansanedustaja Aki Lindénin. Myös kansanedustaja Kristiina Salonen saa useita mainintoja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen koronaministeriryhmän kokouksessa Säätytalolla Helsingissä perjantaina 7. tammikuuta 2021.

12.1. 10:27 | Päivitetty 12.1. 18:01

Sdp suunnittelee valitsevansa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tilalle ministerin ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa 27. tammikuuta.

Koronaepidemian torjunnassa keskeisen ministerisalkun haltija vaihtuu, sillä Kiuru odottaa lasta ja on jäämässä keväällä perhevapaalle. Lapsen on määrä syntyä maaliskuun lopulla, Kiuru kertoi aiemmin Me Naiset -lehdelle.

Sdp:n puoluehallitus kokoontuu huomenna torstaina. HS:n tietojen mukaan kokouksen asialistalla on ylimääräisestä puoluevaltuuston kokouksesta päättäminen Kiurun korvaajan valitsemiseksi.

Sdp:n ministerivalintaan kohdistuu mielenkiintoa, koska Kiurulla on ollut merkittävä rooli Suomen koronapolitiikan muotoilussa.

Kiurun sijaisen valinta tehdään siten, että puheenjohtaja Sanna Marin tuo puoluehallitukselle esityksensä. Keskustelun perusteella se antaa esityksensä puoluevaltuustolle, joka päättää asiasta.

Eduskuntaryhmällä on halutessaan oikeus lausua asiasta.

HS:n haastattelemien puoluelähteiden arvioissa vahvana ministeriehdokkaana mainitaan erityisesti kansanedustaja Aki Lindén.

Aki Lindén

Myös esimerkiksi kansanedustaja Kristiina Salosen nimi nousee useita kertoja esiin.

Lindén on ensimmäisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomesta. Hänellä on takanaan pitkä virkaura sosiaali- ja terveyspuolella. Hän on toiminut muun muassa HUS:n toimitusjohtajana.

Lindén on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Hän on viime aikoina esiintynyt julkisuudessa Sdp:n asiantuntijana koronaviruspandemiaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyen.

Kristiina Salonen

Kristiina Salonen on puolestaan kolmannen kauden kansanedustaja. Hänellä on koulutus- ja työtaustaa sote-alalta. Hän on lisäksi Satakunnasta kuten Kiurukin. Mikäli alueellisille asioille annetaan painoarvoa, tämä tekisi hänestä kivuttoman valinnan. Salonen on sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja.

HS:n lähteet mainitsevat myös esimerkiksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän sekä kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropposen ja Anneli Kiljusen osaavina vaihtoehtoina.

Spekulaatioissa esillä ovat olleet myös puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja varapuhemies Antti Rinne.

HS:n lähteiden mukaan Kiurun seuraaja valittaneen perhevapaan keston ajaksi. Keskustelua voidaan silti eräiden sosiaalidemokraattien mukaan käydä myös siitä, voisiko uuden ministerin kausi jatkua jopa ensi vuoden eduskuntavaaleihin asti.

Sdp:n suurempaa ministerikierrätystä ei HS:n lähteiden mukaan pidetä todennäköisenä, vaikka jotkut sosiaalidemokraatit ovatkin pohtineet esimerkiksi nykyisen työministerin Tuula Haataisen siirtämistä Kiurun paikalle.

Useampi sosiaalidemokraatti korostaa, että tuleva ministeripesti voi olla varsin haastava. Koronavirus on jälleen asettanut yhteiskunnan uuteen hankalaan tilanteeseen. Lisäksi aluevaalien jälkeen alkaa sote-uudistuksen todellinen toimeenpano.

Tuleva ministeri ei siis saisi olla aivan keltanokka. Puoluelähteet korostavat sekä sote-asioiden asiantuntemuksen että poliittisen kokemuksen merkitystä valinnassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat