THL esittää anniskeluun keskittyvien ravintoloiden kolmen viikon täyssulkua, kehottaa aloittamaan sulun mahdollisimman pian - Politiikka | HS.fi

THL esittää anniskeluun keskittyvien ravintoloiden kolmen viikon täys­sulkua, kehottaa aloittamaan sulun mahdollisimman pian

Täyssulkuun kuuluisivat anniskelupainotteiset baarit, pubit, karaokebaarit ja yökerhot. THL:n mukaan sulku voisi koskea koko maata, sillä kaikki alueet ovat leviämisvaiheessa.

Asiakas nauttii olutta baarissa Helsingissä 28. lokakuuta 2021.

12.1. 12:22 | Päivitetty 12.1. 13:38

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puoltaa päätoimisesti anniskeluun keskittyvien ravintoloiden täyssulkua kolmen viikon ajaksi. Täyssulkuun kuuluisivat anniskelupainotteiset baarit, pubit, karaokebaarit ja yökerhot.

Asia ilmenee THL:n sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) antamasta lausunnosta, joka on päivätty tiistaille 11. tammikuuta. STM käyttää lausuntoa valmistellakseen yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa lakimuutosta ravitsemusliikkeiden täyssulusta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

THL arvioi, että kolmen viikon sulku voi osoittautua myös liian lyhyeksi ja saattaa vaatia jatkoa. Jotta ravintolasululla olisi toivottava vaikutus, se tulisi laitoksen mukaan saada voimaan mahdollisimman nopeasti.

THL:n arvion mukaan merkittävän riskitason ravintoloiden täyssulku voisi heikentyvässä epidemiatilanteessa hillitä epidemian kiihtymistä merkittävästi.

”Merkittävän riskitason ravintoloiden sulkeminen määräajaksi on THL:n mukaan tarpeen estämään tartuntojen leviäminen asiakkaiden keskuudessa ja siten vähentämään huomattavaa uhkaa ihmisten hengelle ja terveydelle”, lausunnossa todetaan.

Leviämisalueen tuntomerkit täyttyvät kaikilla terveydenhuollon alueilla. Ravintolasululle on THL:n mukaan tältä osin yhtäläiset perustelut koko maassa.

THL:n mukaan nyt kaksi viikkoa voimassa olleet ravitsemisliikkeitä koskevat rajoitukset vaikuttavat olevan riittämättömiä pysäyttämään sairaalahoidon tarpeen lisääntymisen.

”Kontaktien rajoittaminen entisestään on tarpeen, jotta sairaalahoidon kapasiteetti voidaan turvata”, lausunnossa kirjoitetaan.

Keskiviikkona voimaan tulivat rajoitukset, joiden mukaan leviämisalueilla kaikkien ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa iltakuuteen mennessä. Baareissa voi olla käytössä puolet asiakaspaikoista, ja muut ravitsemisliikkeet voivat käyttää 75 prosenttia asiakaspaikoistaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat