HS:n tiedot: STM esittää sekä baarien että ruokaravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi, koronaryhmän neuvottelut jatkuvat huomenna - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: STM esittää sekä baarien että ruoka­ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi, korona­ryhmän neuvottelut jatkuvat huomenna

THL on esittänyt vain anniskeluun keskittyvien ravitsemisliikkeiden sulkemista. Osa puolueista vastustaa STM:n ehdotusta, että myös ruokaravintolat suljettaisiin.

Vuoropäällikkö Veera Hirvonen nosti tuoleja pöydille ravintola Vennissä joulukuussa Helsingissä.

13.1. 8:45 | Päivitetty 13.1. 14:14

Hallituksen koronaministerityöryhmä ei päässyt torstaina sopuun siitä, esittääkö hallitus lainmuutosta ravitsemisliikkeiden sulkemiseksi. Ryhmä jatkaa neuvotteluita perjantaina.

HS:n tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esitti pääasiallisena vaihtoehtona, että kaikki ravitsemisliikkeet suljetaan kolmeksi viikoksi. Tällöin myös ruokaravintolat menisivät kokonaan kiinni.

Kaikki hallitusryhmät halusivat saada lisätietoja ravintolarajoitusten toteuttamisen vaihtoehdoista ja siirtää päätöksenteon perjantaille.

Kokouksessa ei ollut myöskään vielä esillä ehdotusta ravintoloiden tukipaketiksi. Ehdotuksen toivotaan valmistuvan perjantaiksi.

Neuvottelussa käytiin läpi myös muita vaihtoehtoja kuin ravintoloiden sulkemista kokonaan.

Esillä oli esimerkiksi vaihtoehto, jossa alkoholin myynti kiellettäisiin. Tällöin käytännössä baarit menisivät kiinni, mutta ruokaravintolat saattaisivat ainakin osin jäädä auki.

Keskusta ja Rkp vastustivat kaikkien ravintoloiden sulkemista mutta eivät suuririskisten ravintoloiden eli esimerkiksi baarien sulkemista. Muutkin puolueet pitivät ruokaravintoloiden sulkemista ongelmallisena, koska se poikkeaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnossaan esittämästä mallista.

THL suositti lausunnossaan ministeriölle, että vain alkoholin anniskeluun keskittyvät ravintolat suljettaisiin kolmeksi viikoksi. Näitä ovat muun muassa baarit, karaokebaarit ja pubit.

”Merkittävän riskitason ravintoloiden sulkeminen määräajaksi on THL:n mukaan tarpeen estämään tartuntojen leviäminen asiakkaiden keskuudessa ja siten vähentämään huomattavaa uhkaa ihmisten hengelle ja terveydelle”, THL:n lausunnossa sanotaan.

Terveysviranomaisten mukaan ravintolarajoituksia tulisi kiristää mahdollisimman nopeasti, jos niitä ylipäätään kiristetään. Hallituksessa arvioidaan, että lain valmistelu vie vähintään parisen viikkoa.

STM perustelee täyssulkua osin juuri sillä, että se on juridisesti helpoin ja nopein tapa. Eri ravintolatyyppien erittely laissa on ollut osin hankalaa.

Ravintoloiden sulkemisella olisi tarkoitus hillitä koronaviruksen leviämistä niin, että sairaaloiden toimintakyky säilyy. Kyseessä on yksi harvoista rajoitustoimista, joita hallituksella on enää käsissään normaalilainsäädännön mukaisesti. Esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä ja tilojen sulkemisesta päättävät kunnat ja aluehallintovirastot.

Ravintoloiden aukioloa on jo rajoitettu niin, että kaikkien ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa iltakuuteen mennessä.

Alkoholin anniskeluun keskittyvissä baareissa voi olla käytössä puolet asiakaspaikoista, ja muut ravitsemisliikkeet voivat käyttää 75 prosenttia asiakaspaikoistaan.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Nykylaki ei mahdollista ravintoloiden sulkemista kokonaan eikä aukioloaikojen rajoittamista enää tätä enempää. Jos ne tai osa niistä halutaan kokonaan kiinni, hallituksen on esitettävä lainmuutosta.

Hallituksessa myös valmistellaan poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa sen varalta, jos sairaaloiden tilanne äkillisesti pahenee. Valmiuslain käyttöönotosta ei ole tehty päätöksiä. HS uutisoi asiasta keskiviikkona. Valmiuslaista ei torstain kokouksessa neuvoteltu.

Lue lisää: HS:n lähteet: Hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa

Hallituksen joulukuun lopulla perustetun koronaministerityöryhmän on määrä valmistella koronatoimia poikkihallinnollisesti. Ryhmää johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Jäseninä ovat muun muassa kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) osallistui torstain kokoukseen, vaikka samaan aikaan kokoontui Sdp:n puoluehallitus pohtimaan perhevapaalle jäävän Krista Kiurun sijaista. Marin on Sdp:n puoluehallituksen puheenjohtaja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat