Pääministeri Marin Iltalehden tentissä koronaryhmän johtajuudesta: ”En ota” - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin Iltalehden tentissä koronaryhmän johtajuudesta: ”En ota”

Koko hallituksen on määrä neuvotella ensi viikolla koronastrategian päivittämisestä, pääministeri Marin kertoi Iltalehden aluevaalitentissä. Tätä neuvottelua johtaa Marin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) Iltalehden aluevaalitentissä Helsingissä torstaina.

13.1. 16:21 | Päivitetty 13.1. 17:49

Hallitus neuvottelee ensi viikon tiistaina koronastrategian päivittämisestä, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Iltalehden aluevaalitentissä torstaina.

”Tämä virus muuttuu sellaisella vauhdilla, että meidän on välttämätöntä päivittää strategiaa”, Marin sanoi.

Marinin mukaan on mahdotonta estää sitä, että koronavirus pyyhkäisee koko yhteiskunnan yli. Sen sijaan voidaan yrittää turvata terveydenhuollon kantokyky.

Kyseessä on koko hallituksen neuvottelu, jota johtaa Marin.

Sen sijaan koronaministeriryhmän puheenjohtajuutta hän ei aio ottaa, vaikka tätä on julkisesti myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vaatinut.

”En ota. Tätä työtä johtaa [perhe- ja peruspalveluministeri Krista] Kiuru”, Marin sanoi oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon vaadittua tentissä, että Marinin pitäisi ottaa johtovastuu koronatoimia käsittelevässä ministeriryhmässä.

Marin on viime aikoina saanut runsaasti arvostelua siitä, että hän on vetäytynyt hallituksen koronatoimien johdosta. Hallituksen uutta koronaministerityöryhmää johtaa Kiuru.

Lue lisää: ”Koronanhoito ei ole ollut kertaakaan näin sekaisin kuin nyt” – Näin eteni perjantain ko­kous, jonka jälkeen moni hallituksessakin alkoi vaatia Marinilta johtajuutta

Lue lisää: Oppositiolta ei varauksetonta tukea valmiuslain käyttöönotolle – Pääministeriä vaaditaan takaisin johtoon: ”Uskottavuutta ei tällä hetkellä ole”

Tenttiin osallistuivat kuuden suurimman puolueen puheenjohtajat eli Marinin, Orpon ja Saarikon lisäksi Riikka Purra (ps), Iiris Suomela (vihr) ja Li Andersson (vas).

Heistä jokainen nosti käden ylös, kun heiltä kysyttiin, pitäisikö hallituksen muuttaa koronastrategiaansa.

Myös valtiovarainministeri Saarikko totesi, että tauti on muuttunut niin, että myös strategiaa on muutettava.

”Emme enää tavoittele sitä, että estäisimme taudin leviämistä vaan sitä, että liian moni ei sairastuisi.”

Sekä Marin että Saarikko antoivat tukensa Uudellemaalle ja muille alueille, jotka ovat linjanneet uudestaan koronatoimiaan. Helsinki ja useat muut kaupungit ilmoittivat tällä viikolla luopuvansa valtaosin koronatautiin sairastuneiden asettamisesta karanteeniin. Entisenlainen testaamis- ja jäljitysstrategia sekä niihin liittyvä karanteenikäytäntö eivät ole enää mahdollisia, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoi.

Orpo syytti tentissä hallitusta siitä, että kansalaiset eivät enää tiedä mitä koronatilanteessa tapahtuu.

Marin myönsi, että tilanne on kansalaisten näkökulmasta kohtuuton ja sekava. Hän vetosi jälleen siihen, että viranomaiset tekevät omia päätöksiään lakiin perustuen eikä hallitus tai pääministeri pysty ohjaamaan kaikkea.

”Hallitus ei pysty tähän kaikkeen vaikuttamaan. Me teemme parhaamme ja minä teen parhaani tässä tilanteessa.”

Marin sanoi myös, että päätökset ovat ikäviä ja pandemian pitkittyessä kansalaisten kestokyky on koetuksella. Silti on pidettävä huolta siitä, että myös rajoituksia voidaan tehdä.

”Näistä vastauksista ja huomioista joita Petteri Orpo tässä esittää, paistaa läpi populismi”, hän syytti.

”Rajoituksia ei saa tulla harrastustoimintaan, ravintoloille, yrityksiin, yhtään mihinkään – samaan aikaan, kun pitää huolehtia siitä, että terveydenhuollon kantokyky ei kuormitu.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat