Hallitus saa tiistaina THL:n arvion koronakriisin etenemisestä ja uusii sen pohjalta koronastrategiansa - Politiikka | HS.fi

Hallitus saa tiistaina THL:n arvion koronakriisin etenemisestä ja uusii sen pohjalta koronastrategiansa

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti koronastrategian muuttamisesta vain kaksi päivää sen jälkeen, kun STM:n kansliapäällikkö sanoi, ettei strategiaa kannata vielä muuttaa.

Suomen koronastrategia on perustunut osittain laajaan testaukseen, jonka merkitys on omikronmuunnoksen myötä vähentynyt. Testeihin on vaikea päästä. Kuvassa ihmiset jonottavat päästäkseen koronatestiin yksityisen yrityksen koronatestipaikkaan Helsingissä tammikuun alussa.

14.1. 15:40

Hallitus saa käsiinsä pitkään odotetun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaennusteen ensi viikon tiistaina, kun se kokoontuu uusimaan Suomen koronastrategiaa.

Hallituksen kokouksesta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) Iltalehden aluevaalitentissä torstaina.

”Tämä virus on mutatoitunut ja muuttuu sellaisella vauhdilla, että meidän on välttämätöntä päivittää strategiaamme”, Marin sanoi.

Lue lisää: Pääministeri Marin Iltalehden tentissä koronaryhmän johtajuudesta: ”En ota”

HS:n tietojen mukaan hallitus on odottanut jo jonkin aikaa, että THL tekee samanlaisen arvion omikronmuunnoksen etenemisestä kuin muun muassa Tanskan vastaava viranomainen on tehnyt jo jokunen viikko sitten.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino sanoo, että skenaariota tehdään kovaa vauhtia, ja sen on tarkoitus valmistua tiistaiksi. Ongelma on ollut, että sairaaloista ei ole vielä saatu ihan kaikkea tarvittavaa tietoa.

”Kevätkuukausille tätä tehdään”, hän sanoo eikä lähde arvioimaan, millainen arvio THL:ltä on tulossa.

THL:n asiantuntijat esittelivät alustavia laskelmia sairaanhoidon mahdollisesta kuormituksesta hallituksen koronaministeri­ryhmälle perjantaina.

Lue lisää: Näin THL arvioi omikronaallon kehitystä ministeriryhmälle: Sairaanhoidon tarve suurin helmikuussa

HS:n lähteiden mukaan hallituksen perjantaina istuvassa koronaministerityöryhmässä moni ministeri on sanonut, että ilman THL:n pitemmän aikavälin arviota on vaikea tehdä esimerkiksi uusia ravintolarajoituksia.

Näin siksi, että mahdolliset uudet ravintolarajoitukset vaativat eduskunnan hyväksymän lain, ja prosessin arvioidaan kestävän kolme viikkoa.

Laki tarvitsee myös arvion, kuinka kauan koronatilanne on näin vaikea.

Lue lisää: HS:n lähteet: Hallituksen koronanyrkki linjannee tänään uudesta tukipaketista yrityksille, mutta ei välttämättä ravintolasulusta

HS:n tietojen mukaan aloitteen kokouksesta ja strategian muuttamisesta teki Marin, joka ilmoitti asiasta ensiksi hallituksen ydinministereiden eli niin sanotun viisikon kuullen.

Moni asiantuntija on sanonut, ettei hallituksen viime keväänä tekemä strategia enää päde, koska nykyistä strategiaa ei ole tehty omikronmuunnoksen kaltaisia tilanteita varten.

STM on vastannut strategioiden valmistelusta ja tulee kaiketi kirjoittamaan myös uuden strategian, mutta valmisteluun ovat osallistuneet myös muut ministeriöt.

Lopulta strategian on hyväksynyt koko hallitus.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi vielä viime tiistaina STT:lle, ettei strategian päivittäminen ole vielä ajankohtaista.

”Omikronista on vielä vähän tietoa, joten päivittäminen siltä osin on hankalaa”, hän vastasi STT:lle tiistaina.

Lue lisää: STM:n Varhila: Uudenmaan kuntien linjauksissa kyse tartunta­tautilain noudattamatta jättämisestä

Vain kaksi päivää tämän jälkeen pääministeri Marin ilmoitti, että strategianeuvottelut alkavat.

Strategiaa pyritään päivittämään nykyisen kaltaiseen tilanteeseen. HS:n tietojen mukaan todennäköisesti siinä myös yritetään linjata, miten Suomessa toimitaan ja miten rajoituksia puretaan, kun nyt jylläävä aalto on ohi.

Strategiassa pohditaan myös, miten uudet arviot rokotteiden tehosta vaikuttavat rajoituksiin ja koronatoimiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat