Varoitus: Noin 25 000 hoitajaa menossa lakkoon kuudessa sairaan­hoito­piirissä

Työnantaja paheksuu: ”Järjestöiltä olisi odottanut harkintaa ja pelisääntöjen noudattamista varsinkin tässä geopoliittisessa tilanteessa.”

Sairaanhoitaja Meilahden tornisairaalan uudella tehohoito-osastolla Helsingissä.

3.3. 14:36 | Päivitetty 3.3. 16:57

Hoitajien järjestöt Tehy ja Super jättivät torstaina lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin. Jos lakko toteutuisi, lakossa olisi noin 25 000 järjestöjen jäsentä, kuten sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

Parhaillaan on jo menossa viikon pituinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Kahden viikon mittainen lakko alkaisi perjantaina 18. maaliskuuta. Se kattaisi kuuden sairaanhoitopiirin lisäksi niiden omistuksessa tai läheisessä yhteistyössä olevat yhtiöt tai osuuskunnat.

Lakko päättyisi 1. huhtikuuta.

Työnantaja eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT paheksuu tiedotteessaan hoitajien ilmoittamia lakkoja ylimitoitetuiksi ja vastuuttomiksi.

KT:n mukaan ”järjestöiltä olisi odottanut harkintaa ja pelisääntöjen noudattamista varsinkin tässä geopoliittisessa tilanteessa”.

Myös kansalaisten terveyspalvelut ovat nyt vakavasti uhattuina, KT huomauttaa.

Kunta-alan neuvottelut uusista työehtosopimuksista keskeytyivät maanantaina.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ilmoitti, ettei sovulle ole edellytyksiä, koska kaikkien kunta-alan palkansaajajärjestöjen vaatimat palkkaohjelmat ovat liian kalliita.

Hoitajajärjestöt julistivat tiistaina koko kuntasektorille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Järeämpään lakkovaroitukseen johti järjestöjen mukaan ”työantajan täysi haluttomuus ottaa sote-kriisiä ja hoitajapulaa neuvottelupöydässä vakavasti, jolloin mahdollisista ratkaisuista ei ole päästy edes keskustelemaan”.

Hoitajajärjestöjen esittämällä sote-alan pelastusohjelmalla nostettaisiin sote-henkilöstön palkkoja 3,6 prosenttia vuosittain viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Tähänastiset, niin sanotun yleisen linjan mukaiset korotukset ovat olleet noin kaksi prosenttia ensi vuodelle.

Kunta-alan sopimuskausi päättyi 28. helmikuuta. Työrauhavelvoite ei ole enää voimassa 1. maaliskuuta alkaen.

Lakkovaroituksen mukaisia kohteita ovat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Lakon piirissä ovat työsopimussuhteiset jäsenet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat