Vihreiden Suomela kiittelee Niinistön USA:n vierailua, mutta pitää mahdollista Natoon hakemista ”jokseenkin erillisenä asiana” – Orpo tulkitsi eri tavoin

Yhdysvallat ja Suomi tiivistävät turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään, presidentti Niinistö kertoi tavattuaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa perjantaina.

Vihreiden sijaistava puheenjohtaja Iiris Suomela puoluevaltuuskunnan kokouksessa helmikuussa.

5.3. 6:57 | Päivitetty 5.3. 14:11

Vihreiden sijaistava puheenjohtaja Iiris Suomela kiittelee presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltojen-vierailua. Matkan keskeinen anti oli Suomelan mielestä Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistyön nopea tiivistäminen.

”Nyt tiivistetään yhteistyötä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain välillä, kuten presidenttikin alleviivasi. Hyvä niin, se on tässä ajassa ehdottomasti tarpeen. Demokratiaa, ihmisoikeuksia ja suvereniteettia puolustavat maat tulevat yhteen”, Suomela sanoo HS:lle.

Hän sanoo pitävänsä mahdollista sotilasliitto Natoon hakemista ”jokseenkin erillisenä asiana”.

”Yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa on joka tapauksessa syytä tiivistää. Ensinnäkin tämä yhteistyön tiivistäminen onnistuu nopealla aikataululla, ja nopeaa aikataulua tässä tarvitaan Suomen turvallisuuden varmistamiseksi. Mitä rivakammin pystytään toimimaan, sen parempi.”

Suomelan mukaan pidemmän aikavälin ratkaisuja kuten Nato-kysymystä pohditaan myös, mutta tänä keväänä on ”hyviä syitä ajatella ensisijaisesti lyhyttä aikaväliä”.

”Prioriteetti on Suomen turvallisuuden vahvistaminen tässä hetkessä. On ollut hyvä nähdä, että niin presidentti kuin avainministerimme ovat nopeassa tahdissa kyenneet kehittämään yhteistyötä niin Euroopan maiden kuin Yhdysvaltojen kanssa.”

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan tulkitsi presidentin Yhdysvaltain-vierailun viestin olleen, että ”reitti Nato-jäsenyyteen” haetaan Suomessa yhdessä.

”Harkitusti, mutta viivyttelemättä”, hän kirjoitti Twitteriin vierailun jälkeen lauantain vastaisena yönä.

Kokoomus ja Rkp ovat ainoat puolueet, jotka ovat tällä hetkellä suoraan ilmoittaneet kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Mielipidemittauksissa suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus on noussut nopeasti sen jälkeen kun Venäjä alkoi kasata joukkojaan Ukrainan rajalle ja lopulta hyökkäsi maahan helmikuussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo lauantaina lähettämässään tiedotteessa, että tällä viikolla perussuomalaisten eri elimissä on käynnistynyt ”välitön ja vakava keskustelu muuttuneen turvallisuusympäristön vaikutuksesta Suomen omiin linjoihin, turvallisuuspoliittiseen asemaan ja puolueen kantaan”.

Mukana keskustelussa on luonnollisesti mahdollisuus hakeutua puolustusliitto Naton jäseneksi, Purra sanoo.

”Mikäli ja kun Suomen turvallisuuspolitiikka vaatii päivitystä ja kannanottoa eduskunnassa hallituksen selonteon päivitykseen liittyen, perussuomalaiset on valmis ripeään vastaukseen.”

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat myöhään perjantaina Suomen aikaa Washingtonissa.

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Niinistö sanoi, että Yhdysvallat ja Suomi tiivistävät ”prosessimuotoisesti” keskinäistä turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään. Hän ei tarkentanut, mitä tässä prosessimuotoisessa etenemisessä tulee pöydälle ensimmäisenä.

”Suomi on liikahtanut selvästi tiiviimpään yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa”, Niinistö sanoi.

Hän kertoi uskovansa, että yhteistyön syventyminen huomataan myös Venäjällä, mitä hän ei pitänyt ”ollenkaan huonona asiana”.

Kokoomuksen Orpo piti hyvänä myös viestiä Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyön syventämisestä.

”Nyt otetaan konkreettisia askelia. Ovi Natoon on auki, ja Suomi täyttää kriteerit”, hän kirjoitti.

Suoranaisesta Natoon liittymisestä tai niin sanotun pikaprosessin käynnistämisestä Niinistö ei sanonut tilaisuudessa mitään yksiselitteistä.

HS kysyi Niinistöltä vierailun yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, mitä hän vastaa kansalaisille, jotka voivat pelkän vierailun perusteella ajatella, että Nato-jäsenyyttä valmisteltaisiin suljettujen ovien takana.

Näin Niinistö vastasi:

”Eivät ne ovet kovin suljetuilta minusta ole vaikuttaneet, kun tällä viikolla eduskuntapuolueitten puheenjohtajat ja niin kuin totesin puhemies ja valiokuntien puheenjohtajat olivat eilen koolla. Kyllä siinä minusta aika selväksi on tullut mitä tehdään. Totta kai sitten se keskustelu, jossa nyt lähdetään puimaan näitä esimerkiksi mahdollisia uhkatekijöitä eri tilanteiden varalta niin kyllähän ne tietysti normaalin tavan mukaan käydään varmasti valiokunnan tai sitten jonkin jos siihen jokin erillinen ryhmä – en tiedä – eduskunnan toimesta nimitetään, niin aivan normaaliin tapaan käydään keskusteluja. Ikävä kyllä ne varsin usein ovat suljettujen ovien takana, asioiden valmistelu.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kuvasi Twitterissä Niinistön matkaa ”selkeäksi menestykseksi”.

”Biden on sitoutunut käynnissä olevaan Pohjolan linnoittamiseen eskalaation estämiseksi. Prosessi-sana tarkoittaa tätä. Nyt ollaan rivakasti liikkeellä”, Aaltola arvioi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on sitoutunut ”Pohjolan lujittamiseen, linnoittamiseen, koskemattomana maaperänä”.

”Tämä turvattu asema raivaa reittiä myös Natoon, mutta se ei ole eskaloiva ratkaisu. Suomi hakee strategisesti määrätietoisin askelin vakaata asemaa, tukevaa statusta, ilman heittäytymistä pelipalloksi. Tätä uusi asema voi olla myös vakaa päätepysäkki”, Aaltola kirjoitti Twitterissä.

Lue lisää: Nato-jäsenyyttä kannattaa 48 prosenttia suomalaisista, vastustajien määrä painui noin neljäsosaan

Lue lisää: Kansalaisten Nato-kannatus nopeassa nousussa, puolueissa keskustelu vasta alkanut – HS kysyi kaikkien hallitus­puolueiden Nato-kannat

Lue lisää: Ketkä vaativat kansan­äänestystä, ketkä vastustavat jäsenyyttä? HS kävi läpi eduskunta­puolueiden voimassa­olevat Nato-kannat

Lue lisää: Suomen ja USA:n yhteistyö tiivistyy, Niinistö sanoi tavattuaan Bidenin Valkoisessa talossa – ”Naton avoimien ovien politiikka jatkuu”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat