Kunta-alan palkansaajilta lakko­varoitus Jyväskylään ja Rova­niemelle

Kahden päivän lakko alkaisi 23. maaliskuuta. Työnantaja aikoo hakea lakkojen siirtoa kahdella viikolla.

Kunta-alan neuvottelijat Kuntatalolla 23. helmikuuta. Eturivissä Superin puheenjohtaja Silja Paavola (vas.), JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

7.3. 12:01

Kunta-alan keskeytyneitä sopimusneuvotteluita pyritään vauhdittamaan pistemäisillä, kahden päivän lakoilla, jotka alkaisivat keskiviikkona 23. maaliskuuta Jyväskylässä ja Rovaniemellä, ellei sopua sitä ennen synny.

Lakkovaroituksen jättivät nyt palkansaajien pääneuvottelujärjestöt Juko ja Jau työnantajalle eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle sekä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle.

Työnantaja eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pitää ilmoitettuja työtaisteluita vastuuttomina ja vaarallisina yhteiskunnan toiminnoille.

KT hakee lakkojen aloitushetkeen kahden viikon siirtymäaikaa työriitalain perusteella.

KT keskeytti neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista viime viikon maanantaina, koska se piti esitettyjä vaatimuksia monivuotisista palkkaohjelmista ylimitoitettuina ja julkiselle taloudelle kestämättöminä.

Kaikkiaan kunta-alan sopimusten piirissä on noin 425 000 palkansaajaa. Palkkasumma sivukuluineen on noin 22 miljardia euroa.

Maanantaina annettu lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia eli kunta-alan yleistä työ- ja virkaehtosopimusta, sote-sopimusta, opettajien, lääkäreiden ja tekniikan sopimuksia sekä lisäksi Avaintes-sopimuksen piirissä työskenteleviä.

Avaintes koskee kuntien omistamissa yhtiöissä työskenteleviä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko neuvottelee 35 akavalaisen liiton puolesta.

Niitä ovat esimerkiksi Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Talentia, Suomen terveydenhoitajaliitto, Psykologiliitto, Akavan erityisalat, Lääkäriliitto, Suomen lakimiesliitto, Upseeriliitto ja Suomen poliisijärjestöjen liitto.

Neuvottelujärjestö Jaussa ovat mukana Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja ammattiliitto Jyty.

Jo aiemmin Juko, JHL ja Jyty ovat ilmoittaneet koko kunta-alaa koskevasta seitsemän vuorokautta kestävästä 7. maaliskuuta alkavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta.

Työtaisteluiden avulla järjestöt peräävät palkkojen jälkeenjääneisyyden ja työvoimapulan korjaamista monivuotisin palkkaohjelmin.

”Jokainen kunnan työntekijä on osaltaan mukana tuottamassa kuntalaisille tärkeitä palveluja ja koko tämä palveluketju on huomioitava myös sopimusratkaisussa”, sanoo Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

Jytyssä on edustettuina lukuisia ammatteja, kuten toimistosihteerit, lastenhoitajat, kirjastovirkailijat ja koulunkäynninohjaajat.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super aloittivat jo maaliskuun alussa viikon kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Viime torstaina ne jättivät myös lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin. Kahden viikon lakossa olisi noin 25  000 järjestöjen jäsentä, kuten sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

Kahden viikon mittainen lakko alkaisi perjantaina 18. maaliskuuta, ja päättyisi 1. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat