Eduskuntaan etenemässä kansalais­aloite, joka vaatii irtautumista jalkaväki­miinat kieltävästä sopimuksesta – ylitti 50 000 allekirjoituksen rajan

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen totesi maanantaina, ettei jalkaväkimiinojen ottaminen uudelleen käyttöön ole Suomen puolustuksen kannalta tarpeen.

Sakaramiina kuvattuna Vekarajärvellä vuonna 2000.

7.3. 10:43

Kansalaisaloite jalkaväkimiinakiellosta irtautumisesta ylitti sunnuntaina 50 000 kannattajan rajan, selviää Kansalaisaloite.fi-verkkosivustolta.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan lisäksi jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron salliminen. Suomi liittyi 2011 Ottawan sopimukseen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön, valmistuksen ja varastoinnin. 50 000 kannatusilmoitusta tarkoittaa sitä, että aloite etenee eduskuntaan.

Aloitetta perustellaan sillä, että Suomen ja sen lähialueiden turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi ja jalkaväkimiinoilla voidaan merkittävästi vahvistaa Suomen puolustautumiskykyä.

Ennen Ottawan sopimuksen allekirjoittamista Suomessa jalkaväkimiinoja eli maahan kätkettäviä sakaramiinoja ja esimerkiksi puihin kiinnitettäviä putkimiinoja suunniteltiin käytettävän muun muassa estämään panssarimiinojen raivaamista.

Erityisesti kehitysmaissa jalkaväkimiinat ovat suuri ongelma. Kun miinoitusta ei ole merkitty, se vaikuttaa siviiliväestön elämään vielä pitkään varsinaisen konfliktin jälkeen.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen totesi maanantaina, ettei jalkaväkimiinojen ottaminen uudelleen käyttöön ole Suomen puolustuksen kannalta tarpeen.

Kivinen sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa, että jalkaväkimiinoista luovuttaessa niiden suorituskyky korvattiin monipuolisin tavoin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat