Pääministeri Marin: Kyber­turvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö perattava – ”Kannan syvästi huolta”

Eduskunta kokoontui ylimääräiselle kyselytunnille keskiviikkona. Aiheena oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja varautuminen.

Pääministeri Sanna Marin (sd), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) ylimääräisellä eduskunnan kyselytunnilla keskiviikkona.

9.3. 12:36 | Päivitetty 9.3. 17:58

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kyberturvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö on käytävä läpi mahdollisten aukkojen varalta.

”Meidän pitää perata lainsäädäntö, onko siellä aukkoja. Jos on, ne pitää pystyä tilkitsemään ja nopeasti”, Marin sanoi eduskunnan ylimääräisellä kyselytunnilla keskiviikkona.

Kyselytunnin aihe oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja varautuminen.

Kyberturvallisuus ja -puolustus nousi esiin kokoomuksen Anne-Mari Virolaisen kysyessä asiasta.

Virolainen sanoi, että tällä hetkellä suomalaisen yhteiskunnan kokonaisvaltaisesta puolustamisesta kyberympäristössä ei vastaa mikään taho yksiselitteisesti, vaan toimivaltuudet jakautuvat eri tahoille.

Hän kysyi Marinilta, miten kyberpuolustusta ja sen valtiollista koordinointia parannetaan. Hän halusi tietää, onko lainsäädäntö ajan tasalla.

Marin vastasi olevansa asiasta huolissaan.

”Tämä on kokonaisuus, josta itsekin kannan syvästi huolta”, hän sanoi.

”Suomi on varautunut, olemmeko me varautuneet riittävän hyvin, sitä pitää nyt tarkasti katsoa.”

Marin sanoi, että toki työtä asian eteen on tehty aiemminkin, mutta uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa asiaa on katsottava täysin uudesta näkökulmasta.

”Meillä on varmasti yhteiskunnassa haavoittuvaisuuksia niin kuin kaikilla yhteiskunnilla on. Täysin me emme saa aukotonta järjestelmää, se on selvä, mutta mahdollisimman hyvin täytyy olla varautunut”, hän sanoi.

Marin lisäsi, että teemaa käsitellään eri ministerityöryhmissä.

”Tämä on asia, jonka tunnistamme ja haluamme katsoa kunnolla.”

Lue lisää: Suomen itärajalla havaittu ”poikkeuksellisen paljon” gps-häiriöitä, Traficom varoittanut lentoliikennettä

Lue lisää: Tutkija: Lento­koneita Itä-Suomessa haitanneet gps-häiriöt ovat Venäjän aiheuttamia

Kyselytunnilla keskusteltiin myös muun muassa energiaan liittyvistä teemoista ja siitä, miten Suomi pääsee irti venäläisestä energiasta uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö halusi tietää, miten varmistetaan, että irtautuminen fossiilisesta energiasta todella tapahtuu ja aiottua nopeammin ja että tarvittavat investoinnit saadaan aikaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi, että vihreä siirtymä tulee nopeutumaan valtavasti Ukrainan sodan seurauksena.

Kansallisesti tilanne on hänen mielestään verraten hyvä, sillä ministeriön energiaosastolla on noin 450 miljoonaa rahoitusta erilaisiin kohteisiin.

”Se, mikä selkeästi tulee ongelmaksi on luvituskäytännöt”, Lintilä sanoi.

Hän sanoi, että ongelma on sama useassa EU-maassa.

”Viime viikon hätäkokouksessa usea maa otti esiin sen, että luvituskäytännöt ovat liian hitaita tähän tilanteeseen, ja siihen me tarvitsemme ihan ehdottomasti enemmän nopeutta, että me pääsemme vastaamaan siihen tarpeeseen, joka meillä on [päästä] fossiilisista pois.”

HS seurasi kyselytunnin hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Oikaisu klo 15.44: Jutussa sanottiin aiemmin, että ylimääräinen kyselytunti oli tiistaina. Se oli keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat