Suomalaisilla on eläkesäästöjä enemmän kuin koskaan, eläke­potti kasvoi ennätykselliset 33 miljardia 255 miljardiin euroon

Osakekurssien lasku on alentanut eläkesäästöjen määrää Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto kertoi helmikuussa historiallisen hyvistä eläkevarojen sijoitustuotoista. Esimerkiksi Varma kasvatti eläkevarallisuuden määrää viime vuonna 9,3 miljardilla eurolla.

7.3. 15:31

Suomalaisilla oli vuodenvaihteessa säästössä eläkevaroja yhteensä 255 miljardia euroa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Yksityiset ja julkiset eläkevakuuttajat kasvattivat työeläkevarallisuuden määrää ennätykselliset 33 miljardia euroa vuodessa.

Työeläkevakuuttajien etujärjestö Tela kertoi maanantaina, että 2020–2021 kasvu toivat erityisesti osake- ja pääomasijoitusten vahva kehitys.

Helsingin Sanomat kertoi työeläkevarojen ennätysmäärästä perjantaina 18. helmikuuta vajaa viikko ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tuolloin Varman toimitusjohtaja Risto Murto ounasteli, että julkisuudessa saattaa käynnistyä keskustelu työeläkevarojen liian suuresta määrästä.

Keskustelua eläkevarojen liian suuresta määrästä ei syntynyt, ja osakekurssien lasku on alentanut eläkesäästöjen määrää Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

"Kriisiajan kestoa sekä sen lopullisia talousvaikutuksia on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Varat turvaavat nykyisten ja tulevien eläkkeiden rahoitusta”, sanoo Työeläkevakuuttajat Telan analyytikko Kimmo Koivurinne tiedotteen mukaan.

Koivurinteen mukaan työeläkevarojen kasvu vuonna 2021 onkin erityisen hyvä uutinen nyt, kun koko maailma seuraa Ukrainan tilannetta.

Koivurinteen mukaan sijoitusmarkkinoilla seurataan Ukrainan sotatilannetta ja muun muassa pakotteiden vaikutuksia sijoituskohteisiin, energian ja hyödykehintojen nousua, keskuspankkien toimia ja markkinareaktioita.

Huomio on myös maailmantalouden kasvun mahdollisessa pidempikestoisessa hidastumisessa.

Alan etujärjestön Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon eläkerahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat