SAK kehottaa UPM:ää sopimaan ”säällisistä työehdoista työntekijöidensä kanssa”

Metsäyhtiö UPM:n työmarkkinajohtajan mukaan neuvotteluja käydään parhaillaan ja tänään maanantainakin iltaan asti.

Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on kestänyt yhdeksän viikkoa. Lakkovahteja Kymin tehtaalla Kouvolassa tammikuussa.

7.3. 15:45

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallitus kehottaa metsäyhtiö UPM:ää ”aitoihin ja todellisiin työehtoneuvotteluihin” Paperiliiton ja Sähköliiton kanssa.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén viestittää HS:lle, että neuvottelut Paperiliiton kanssa ovat parhaillaan meneillään, ja niitä käydään tänään maanantaina ”iltaan asti”.

Samaa vakuuttaa HS:lle Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Myös viikonvaihteessa neuvotteluosapuolet olivat koolla. Neuvotteluja on käyty nyt myös liiketoimintakohtaisesti.

SAK muistuttaa tiedotteessaan Euroopan pahentuneesta paperipulasta, minkä takia metsäyhtiön olisi korkea aika sopia ”säällisistä työehdoista”.

Työtaistelut UPM:n tehtailla ovat kestäneet nyt yhdeksän viikkoa.

Meneillään oleva lakko koskee kaikkia päättyneen paperiteollisuuden työehtosopimuksen alaisia töitä paitsi niitä töitä, jotka Helsingin käräjäoikeuden 21. tammikuuta antaman päätöksen mukaan voisivat vaarantaa hengen, terveyden tai ympäristön tilan.

Rajaus koskee Kaukaan, Kymin, Pietarsaaren, Rauman, Jämsänkosken ja Tervasaaren toimipaikkoja.

Paperiliiton hallituksen päätöksellä lakon on ilmoitettu jatkuvan 2. huhtikuuta saakka, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

SAK:n mukaan keskusjärjestö ja sen jäsenliitot varmistavat kaikissa tapauksissa, että Paperiliitolla ja Sähköliitolla on mahdollisuus jatkaa työtaistelua niin pitkään kuin tarve vaatii.

SAK muistuttaa, että Euroopan paperipula on entisestään pahentunut sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, minkä takia UPM:n on ”aika sopia säällisistä työehdoista työntekijöidensä kanssa”.

”SAK vaatii yhtiötä luopumaan kohtuuttomista työehtojen heikennysvaatimuksistaan sekä unohtamaan työnantajan määräysvallan perusteettoman kasvattamisen”, järjestö vaatii tiedotteessaan.

Pitkittyneessä lakossa kiisteltiin ensin siitä, neuvotellaanko koko konsernia koskevasta yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta vai erillisistä liiketoimintakohtaisista sopimuksista, kuten UPM on vaatinut.

Liiketoiminta-alat ovat erikoispaperit, graafiset paperit, biopolttoaineet, sellu ja tarrat. Teollisuusliiton kanssa UPM on jo tehnyt vaneria ja sahatavaraa koskevat sopimukset.

Paperiliitto on solminut yrityskohtaiset sopimukset muiden metsäyhtiöiden, kuten Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.

UPM ja Paperiliitto ovat käyneet myös liiketoimintakohtaisia neuvotteluja ja sovitteluja valtakunnansovittelijankin johdolla.

Työehdoissa suurimman kiistan kohde on yhä työaika, jota työnantaja haluaisi lisätä ilman korvausta. Keskusteluja on käyty myös koko palkkausjärjestelmästä ja paikallisesta sopimisesta.

Lue lisää: Sanoma aikoo lopettaa venäläisen sanomalehti­paperin hankinnan Ukrainan sodan vuoksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat