Mitkä tekijät puhuvat Nato-jäsenyyden puolesta, entä sitä vastaan? Pohdi eri väitteiden avulla, mitä mieltä itse olet

HS kysyi torstaina julkaistussa gallupissa, mitkä perustelut kansalaisten mielestä puhuvat Suomen Nato-jäsenyyden puolesta ja mitkä sitä vastaan. Tämän interaktiivisen jutun avulla voit itse pohtia kantaasi Nato-jäsenyyteen näiden samojen perustelujen avulla.

18.3. 2:00 | Päivitetty 18.3. 6:59

Mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta on alkanut Suomessa vilkas keskustelu sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun 24. päivänä Ukrainaan. Suomi joutuu nyt miettimään turvallisuuspolitiikkaansa uusiksi ja pohtimaan myös kantaansa sotilasliittoon liittymiseen.

Hallitus on aloittanut Natoa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän selonteon valmistelun. Selonteko on määrä antaa eduskunnalle huhtikuun alussa.

HS kysyi torstaina julkaistussa gallupissa, mitkä perustelut kansalaisten mielestä puhuvat Suomen Nato-jäsenyyden puolesta ja mitkä sitä vastaan. Vastaajat saivat molemmista kahdeksan valmiiksi annettua perustelua, joista he saivat valita niin monta kuin katsoivat tarpeelliseksi.

Tämän interaktiivisen jutun avulla voit itse pohtia kantaasi Nato-jäsenyyteen samojen perustelujen avulla. Siihen vastataan samaan tapaan kuin HS:n gallupissakin: Voit jokaisen väitteen kohdalla päättää, puhuuko se mielestäsi jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan.

Sen jälkeen näet, miten suuri osa kansalaisista ajattelee kanssasi samoin.

Valtion päätös hakea sotilasliiton jäsenyyttä tai toisaalta päätös olla hakematta sitä on suuri, monimutkainen ja kauaskantoinen. Perusteluja puolesta tai vastaan voi luonnollisesti olla paljon muitakin kuin tässä esitetyt 16 väitettä.

Lue lisää: Suomen liittyminen Natoon olisi Venäjälle ensisijaisesti arvovalta­tappio, arvioi asian­tuntija – Mitä kaikkea sotilasliittoon liittyminen muuttaisi?

Lue lisää: Olisiko Suomen tie Natoon läpi­huutojuttu? Jäsenyyden jarruna saattaa seistä yksi sotilasliiton vahvimmista maista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat