USA:n puolustusministeri: Yhteistyötä Suomen kanssa voitaisiin tehdä avaruus­sodankäynnissä – ”vahva selkänoja Valkoisesta talosta”, Kaikkonen sanoi vierailunsa jälkeen

Epäselväksi jäi, mitä seuraavat konkreettiset askelmerkit ovat.

9.3. 13:48 | Päivitetty 10.3. 7:17

Washington

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi keskiviikkoiltana Suomen aikaa Washingtonissa lisätietoja Yhdysvaltojen kanssa aloitetusta turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventämisestä.

Kaikkonen tapasi aiemmin päivällä Pentagonissa Yhdysvaltojen puolustusministerin Lloyd Austinin.

Kaikkosen mukaan keskustelu Austinin kanssa sujui hyvässä hengessä ja puolustusyhteistyö otti ”askeleen eteenpäin”.

”Yhteistyön syventämiselle on vahva selkänoja Valkoisesta talosta ja Pentagonista”, Kaikkonen sanoi. Hän kertoi, että seuraavaksi alkaa ripeä virkavarmistelu yhteistyön organisoimiseksi.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa viime viikon perjantaina. Vierailun tuloksena kerrottiin Suomen ja Yhdysvaltojen kansainvälisen yhteistyön syventämisestä.

Epäselväksi jäi, mitä seuraavat konkreettiset askelmerkit ovat.

Jotain kertoi Austin, joka avauspuheenvuorossaan Pentagonissa mainitsi, että yhteistyö voisi kattaa avaruus- ja hybridisodankäynnin.

Tarkalleen ottaen Austin käytti termiä epätavanomainen sodankäynti, irregular warfare. Kaikkonen kuitenkin sanoi lehdistötilaisuudessaan, että Austin puhui nimenomaan hybrisodankäyntiin liittyvistä kysymyksistä.

”Voi olla materiaaliyhteistyötä, puolustusmateriaaleihin liittyvää huoltovarmuutta. Austin mainitsi myös avaruuden – se on esimerkki siitä, missä pienen maan on tärkeää tehdä yhteistyötä. Lisäksi hän puhui hybridisodankäynnistä”, Kaikkonen sanoi.

Hän ei avannut, millaista yhteistyö avaruus- ja hybridisodankäynnissä voisi olla vaan totesi, että sitä nyt selvitetään.

Suomella ei ole omaa erillistä avaruushallintoa, mutta joillain avaruusteknologian osa-alueilla Suomi on varsin pitkällä, jopa maailman kärkeä.

Kaikkonen kertoi tuoneensa Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden esille keskustelussaan puolustusministerin kanssa. Hän kertoi saaneensa myös Austinilta vakuutuksen sille, että avoimien ovien politiikka jatkuu.

Natoon liittyen Kaikkonen sanoi myös, että ”juuri nyt ei ole jäsenhakemuksen postittamiseen oikea hetki”. Kaikkonen vastasi kysymykseen Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin tämänviikkoisesta lausunnosta, jonka mukaan Ruotsin ei kannata nyt liittyä Natoon, koska se horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta.

Kaikkosen mukaan Natossa keskeisin asia on nyt Ukrainan sota ja sen rauhoittaminen.

Lue lisää: ”Salamavauhtia” järjestyneellä vierailulla Valkoiseen taloon tuli selväksi, mihin Suomen turvallisuus jatkossa nojaa

Kaikkosen työvierailu Yhdysvalloissa alkoi maanantaina ja loppuu keskiviikkona. Hän on sen aikana käynyt tutustumassa muun muassa Lockheed Martinin tehtaaseen Dallasissa.

Lockheed Martin toimittaa Suomen tilaamat monitoimihävittäjät.

Kaikkosen mukaan hävittäjähanke etenee suunnitelmien mukaisesti.

Lue lisää: Suomi saa nyt Yhdysvalloissa täysin poikkeuksellista huomiota – Suur­lähettiläs kertoo suoran näkemyksensä turva­takuista, joita ”todellisuus ei tunne”

Oikaisu 11.3. kello 16.32: Jutussa mainittiin alun perin, että Suomella ei olisi omaa avaruushallintoa. Todellisuudessa Suomella on avaruushallinto, mutta se ei ole erillinen taho vaan hajautettu eri ministeriöihin ja virastoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat