Pääministeri Marin: Hallituksen sopima menokehys ylitetään ensi vuonnakin – puolustus­määrärahoja lisätään sadoilla miljoonilla

Mahdollisiin esityksiin EU:n mittavasta yhteisestä velanotosta Suomi tulisi pääministerin mukaan suhtautumaan kriittisesti tai jyrkän kielteisesti.

Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui politiikan toimittajien tilaisuudessa keskiviikkona.

9.3. 12:50

Hallituksen sopimat valtiontalouden enimmäismenot eli niin sanottu menokehys tullaan ensi vuonna jälleen ylittämään, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) keskiviikkona politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Hänen mukaansa akuutteja Ukrainan sodasta ja sen seurauksista syntyviä menoja ei saada mahdutettua kehyksiin, mutta muilta osin sovitut enimmäismenot lähtökohtaisesti pitävät. Ukrainan sota on laittanut Suomen turvallisuuspolitiikan uuteen asentoon ja muun muassa armeijan määrärahoja aiotaan kasvattaa.

Puolustusmäärärahojen osalta kyse on pikemminkin sadoista miljoonista kuin kymmenistä miljoonista euroista, Marin kertoi. Lisäksi hän painotti, että esimerkiksi huoltovarmuudesta ja energiansaannista pitää huolehtia, jotta ”ensi talvenakin ihmisten kodit lämpenevät ja ihmiset saavat ruokaa kaupasta”.

”Meidän kehyksemme eivät tähänkään tilanteeseen sovellu. Emme kasvata muita määrärahoja ohi tämän kriisin, eli emme tule tekemään tämän kriisin varjolla muiden menojen kasvattamista. Mutta tämä kriisi on niin mittava, että nämä päätökset eivät tule kehysten sisään mahtumaan.”

Sen sijaan mahdollisiin esityksiin EU:n mittavasta yhteisestä velanotosta Suomi tulisi pääministerin mukaan suhtautumaan kriittisesti tai jyrkän kielteisesti.

"Meillä ei ole komission esitystä, joten me emme ole muodostaneet Suomen kantoja mihinkään tällaiseen kokonaisuuteen. Jos ennakoisin, niin yhteisiin menettelyihin suhtautuisimme huomattavan kriittisesti. Jos puhuisimme elpymisvälineen kaltaisesta avustusten kokonaisuudesta, tähän suhtautuisimme kielteisesti. Aika nopeasti pyrkisimme tämänkaltaiset välineet tyrmäämään.”

Sen sijaan Suomi voisi suhtautua avoimesti esityksiin, ”jotka auttaisivat valtioita auttamaan itseään”. Marin mainitsi esimerkkeinä valtiontukisäännöt ja valtioiden oman velanoton tarvittavien investointien rahoittamiseen.

Euroopan unionin päättäjät keskustelevat tämän viikon lopulla huippukokouksessaan Pariisissa, miten kaikki Ukrainan sodasta seuraavat kustannukset rahoitetaan.

Esillä on myös, että jäsenmaat ottaisivat yhdessä velkaa kuten silloin, kun ne sopivat yhteisestä elvytyksestä koronapandemian takia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat