Pääministeri Andersson: Itsestään selvää, ettei Ruotsi olisi passiivinen, jos Suomea vastaan hyökättäisiin

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sai keskiviikkona vastata kysymyksiin tiistain Nato-lausunnostaan. Hän sanoi, että jos Ruotsi hakisi Naton jäseneksi nyt, se horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta entisestään.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson Brysselissä EU-johtajien kokouksessa helmikuussa 2022.

9.3. 18:28 | Päivitetty 9.3. 20:34

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kommentoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa laajasti Ruotsin ja Suomen Nato-keskustelua.

Hän vastasi myös kritiikkiin ja kysymyksiin, jota hänen aiemmin tällä viikolla antamansa Nato-lausunto herätti.

Andersson sanoi tiistaina, että jos Ruotsi hakisi Naton jäseneksi nyt, se horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta entisestään. Kommentin arvosteltiin esimerkiksi rajoittavan Suomen toimintaa.

Keskiviikkona Anderssonilta kysyttiin, että jos Ruotsin Nato-hakemus horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta, eikö Suomenkin hakemus tekisi niin.

Hän vastasi, että jokaisella maalla on oikeus valita oma turvallisuuspoliittinen linjansa ja näin on luonnollisesti myös Suomen tapauksessa.

Entä voiko lausunto jakaa Ruotsia ja Suomea ja rajoittaa Suomen toimintavapautta?

”Se ei todellakaan ole tarkoitus”, hän sanoi.

Andersson painotti taas, että eurooppalaisen turvallisuusjärjestyksen perusta on, että jokaisella maalla on oikeus valita oma linjansa.

Andersson ei ottanut kysyttäessä kantaa siihen, oliko hän keskustellut lausunnostaan suomalaisten kollegojen kanssa.

Andersson sanoi myös, että Suomi on Ruotsille kaikkein läheisin yhteistyökumppani sekä puolustuskysymyksissä että myös muutoin.

Hänen mukaansa on selvää, että Ruotsi tukisi Suomea, jos Suomi joutuisi konfliktiin.

”On täysin itsestään selvää, että jos Suomea kohtaan hyökättäisiin, Ruotsi ei olisi passiivinen.”

Dagens Nyheterin haastattelussa aiemmin keskiviikkona Andersson sanoi, ettei Ruotsi sulje ovea sotilasliitto Natolle ikuisesti.

”Jos arvioimme, että se olisi parasta Ruotsille, niin saamme luonnollisesti aloittaa tämän kysymyksen läpikäymisen”, hän sanoi.

Tällä hetkellä Ruotsin pitäisi kuitenkin hänestä pitää kiinni turvallisuuspoliittisesta linjastaan.

”Arvio nykytilanteessa on, että on Ruotsin turvallisuuden kannalta parasta pitää kiinni turvallisuuspoliittisesta linjastamme, jotta toimintamme olisi selkeää ja ennakoitavaa rauhattomassa maailmassa”, sosiaalidemokraatti Andersson sanoi.

Lue lisää: Pää­ministeri Anderssonin Nato-kommenttia on arvosteltu Ruotsissa – Turvallisuus­politiikan asiantuntijan mukaan toisi vaikeuksia myös Suomelle

Lue lisää: Marin kommentoi Ruotsin pääministerin kriittisiä näkemyksiä Natoon hakemisesta: ”Me emme tule pistämään tätä teemaa syrjään”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat