Elinkeino­ministeri Mika Lintilä Ykkös­aamussa: Ruokaan menee vastedes jopa viidennes tuloista, maatalous tarvitsee selkeän tukipaketin

”Ei se mene niin, että sammutetaan valot ja pannaan ovet lukkoon. Yrityksillä on esimerkiksi voimassa olevia sopimuksia, ja se tuo juristeille töitä”, Lintilä arvioi Venäjältä vetäytyvien yritysten ongelmia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) osallistui perjantaina täysistuntoon eduskunnassa. Lauantaina hän oli Ylen Ykkösaamun vieraana.

12.3. 11:39

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan maataloudelle tarvitaan pian selkeä tukipaketti, ja myös kuljetuksiin valmistellaan tukea.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on Lintilän mukaan nostanut eniten polttoaineiden, ruoan ja mineraalien hintoja: ”Meillä on nyt sotahinnat, Putinin hinnat.”

Taloustilannetta leimaa Lintilän mukaan nyt erittäin voimakas epävarmuus, kun hinnoissa ja kursseissa on valtavaa heiluntaa.

Elinkeinoministeri oli Ylen Ykkösaamun vieraana lauantaina.

Maatalouden tukeen tarvitaan rahaa sekä valtiolta että markkinoilta. Tukipaketin suuruutta Lintilä ei kertonut.

Kuljetusten puolella ammattiautoilijoiden tilanne on Lintilän mukaan polttoaineiden kallistumisen takia jo niin paha, että ajoja jää myös ajamatta. ”Meidän on pakko pitää pyörät pyörimässä”, Lintilä perusteli tukea kuljetuksiin.

Ruokakriisin Lintilä ennakoi koettelevan koko Eurooppaa. Hän arvioi, että Suomessa ruokaan menee vastedes jopa viidennes tuloista, kun nyt tuo osuus on 11 prosenttia.

Viljelyn rajoittamisen sijaan pitäisikin nyt saada aikaan maksimaalinen eli mahdollisimman viljely Suomessa, jotta ruoantuotanto ja huoltovarmuus taattaisiin.

Erityisesti leipomoala on nyt Lintilän mukaan suurissa vaikeuksissa: ”Leipomot tekevät miinusmerkkistä tulosta maakaasun takia.”

Venäjältä vetäytyvät suomalaisyritykset tarvitsevat nyt ministerin mukaan neuvontaa, sillä maasta poistuminen ei käy käden käänteessä: ”Ei se mene niin, että sammutetaan valot ja pannaan ovet lukkoon. Yrityksillä on esimerkiksi voimassa olevia sopimuksia, ja se tuo juristeille töitä.”

Erityisiä valtion korvauksia ei Lintilä Venäjältä vetäytyville yrityksille lupaa koronakorvausten tapaan, sillä kyseessä on yritysriski.

”Jos kansallistamisia tulisi, kestäisi vuosikymmeniä, että uskallettaisiin mennä sinne takaisin”, Lintilä arvioi Venäjän aikeita kansallistaa ulkomaisia yrityksiä.

Kriisissä Lintilä näkee myös jonkin verran mahdollisuuksia Suomen matkailulle ja investointeihin, vaikka mainehaitta onkin suuri.

”Monelle Venäjältä pois lähtevälle länsimaiselle yritykselle voisi Suomi olla uusi sijaintipaikka. Siellä on koulutettua, osaavaa venäläistä työvoimaa, jonka voisi olla helpompi tulla Suomeen”, Lintilä arvioi. Ensi viikolla hänellä on kerrottavaa uudesta investoinnista.

Myös Suomen matkailu Lintilän mukaan vähitellen aukeamassa, vaikka sijainti Venäjän naapurissa on myös karkottanut matkailijoita.

”Ja jos CNN uutisoi, Suomi on nyt siirtymässä länteen, on jokin mennyt pieleen maabrändin kanssa”, Lintilä huomautti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat