Kokoomus vahvistanut asemiaan, keskustan ja perus­suomalaisten suosio laskussa

Oppositiopuolue kokoomuksen suosio oli nykyistä korkeammalla kymmenen vuotta sitten. Perussuomalaisten suosio oli yhtä alhaalla kuin nyt kolme vuotta sitten.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

16.3. 2:00 | Päivitetty 16.3. 9:55

Oppositiopuolue kokoomus on pitänyt kärkipaikkansa ja jopa vahvistanut asemiaan HS:n tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa, jonka on tehnyt Kantar TNS.

Kokoomusta äänestäisi 22,5 prosenttia HS-gallupin vastaajista, mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Edellisestä mittauksesta oppositiopuolueen suosio nousi 0,6 prosenttiyksikköä.

Tätä korkeammalla kokoomuksen suosio on viimeksi ollut kymmenen vuotta sitten, huhtikuussa 2012. Tuolloin sitä kannatti 23 prosenttia suomalaisista.

Kokoomus menestyi hyvin kunta- ja aluevaaleissa.

”Tällä hetkellä puolueen ykkösasema ei ole uhattuna. Kannattajien rivit ovat tiiviit ja puolueuskollisuus korkealla tasolla”, arvioi Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Toiseksi suosituimpana puolueena on pysytellyt pääministeripuolue Sdp, jonka kannatus on nyt 18,9 prosenttia, liki sama kuin viimeksi.

Kannatusmittauksen kolmosen eli opposition perussuomalaisten suosio supistui 0,7 prosenttiyksikön verran, mikä vei kannatuksen alle 15 prosentin. Yhtä alhaalla perusuomalaisten kannatus oli kolme vuotta sitten eli keväällä 2019.

”Aluevaalien pettymys siirsi perussuomalaiset aiempaa alemmalle kannatusuralle. Näyttää myös siltä, että tällä hetkellä kokoomus houkuttelee osaa puoluetta kuntavaaleissa äänestäneistä”, Nurmela arvioi.

Alamäessä on myös hallituspuolue keskustan kannatus, joka on nyt 13,2 prosenttia. Laskua edelliseen mittaukseen oli lähes prosenttiyksikön verran.

Edellisessä mittauksessa saattoi näkyä vielä aluevaalien positiivinen tulos keskustalle.

”Vielä kuukausi sitten puolue pääsi nauttimaan aluevaaleissa saavuttamastaan kannatuksesta ja purjehti lievässä myötätuulessa”, Nurmela arvioi.

Hallituspuolue vihreitä äänestäisi nyt 9,2 prosenttia. Suunta on yhä aavistuksen verran laskussa, joskin aluevaalituloksen alulle sysäämä negatiivinen kehitys on Nurmelan mukaan tasaantumassa.

”Epävarmuutta aiheuttaa se, että vihreillä on tällä hetkellä vähemmän omasta puoluekannastaan erittäin varmoja kannattajia kuin kertaakaan noin kymmeneen vuoteen”, Nurmela huomauttaa.

Sen sijaan hallituspuolue vasemmistoliiton suosio on lievässä nousussa. Sitä äänestäisi nyt 8,5 prosenttia. Vasemmistoliiton tilanne suhteessa vihreisiin on nyt Nurmelan mukaan hyvä.

Pienempien puolueitten kannatus ei ole viime mittauksesta juuri muuttunut, mutta Liike Nyt on kasvattanut suosiotaan 2,7 prosenttiin.

Ryhmään ”muut” kuuluvat saisivat äänistä 2,6 prosenttia, josta Valta kuuluu kansalle (Vkk) veisi 1,1 prosentin osuuden.

HS:n gallup toteutettiin 14. helmikuuta ja 11. maaliskuuta välisenä aikana, jonka loppupuolella julkisuutta on hallinnut Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siihen liittyvä keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä.

Gallupien mukaan suomalaisten mielipiteet jäsenyydestä ovat olleet kovassa liikkeessä. ”Näyttää siltä, että puolueiden kannatukseen käyty keskustelu ei ole kovin paljon vaikuttanut eikä sitä voi tämän aineiston perusteella päätellä”, Nurmela sanoo.

”Voi kuitenkin olla, että Nato-keskustelu on yhdistänyt ja tiivistänyt kokoomuksen rivejä, mikä ei ainakaan heikennä puolueen kannatusta.”

Sama rivien tiivistyminen näkyy Nurmelan mukaan myös vasemmistoliitossa.

Seuraavat eduskuntavaalit on määrä järjestää ensi vuoden huhtikuussa.

Näin kysely tehtiin

  • Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto kerättiin 14.2.– 11.3.2022. Tutkimusta varten haasteltiin 2 382 henkilöä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

  • Otos edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

  • Haastateltavilta kysyttiin: ”Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, niin minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta äänestäisitte?”

  • ”Minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta Te äänestitte kesäkuussa järjestetyissä kuntavaaleissa?”

Oikaisu 16.3. klo 9.30: Uutisen yhteydessä olleessa grafiikassa oli aiemmin muiden puolueiden osuudessa virheellinen prosenttimäärä. Muiden osuus on 2,6 prosenttia, ei 2 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat