Hoitajajärjestöiltä uusi lakko­varoitus 13 sairaanhoito­piiriin – mukana olisi jo 40 000 hoitajaa

”Sovittelu on viime päivät edennyt tahmeasti lupaavan alun jälkeen”, sanovat Tehyn ja Superin puheenjohtajat.

Hoitajajärjestöjen lakkovaroituksen piirissä on myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

17.3. 10:22

Kunta-alan työtaistelut laajentuvat. Torstaina hoitajajärjestöt Tehy Ja Super ilmoittivat uudesta kahden viikon lakosta, jossa olisi mukana noin 40 000 henkilöä.

Lakko on ilmoitettu alkavaksi 1.4.2022 klo 6 ja päättyväksi 15.4.2022 klo 6.

Edellistä järjestöjen ilmoittamaa lakkoa kuudessa sairaanhoitopiirissä on jo siirretty alkamaan huhtikuun alussa, kun alun perin sen piti alkaa jo tämän viikon perjantaina.

Lakosta tulee ilmoittaa aina kaksi viikkoa etukäteen.

Uusi lakkovaroitus jätettiin nyt 13 sairaanhoitopiiriin. Lakko koskee sairaanhoitopiirien lisäksi osaa niiden omistamista tai niitä lähellä olevista yhtiöistä ja osuuskunnista.

Mukana ovat esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Tiedotteen mukaan lakkopaikoissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

”Sovittelu on viime päivät edennyt tahmeasti lupaavan alun jälkeen. Isoja asioita on täysin auki, kuten esittämämme sote-alan pelastusohjelma. Näin siitä huolimatta, että sote-ala huutaa ratkaisuja hoitajapulaan. Kevan mukaan lähivuosina esimerkiksi eläköityy yli 30 000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa”, sanovat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Kuntasektorin sopimusneuvottelut keskeytyivät helmikuun lopussa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ilmoitukseen, ettei sovulle ole edellytyksiä, koska palkkavaatimukset ovat niin korkeita.

Kunta-alan sopimuskausi päättyi 28.2.2022 eikä työrauha ole ollut voimassa 1.3.2022 alkaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat