Hallitus aikoo tukea maan­viljelijöitä 300 miljoonalla eurolla

Luvassa myös nopeasti vaikuttavia tukimuotoja, jotka tukevat tilojen maksuvalmiutta. Syynä on maatalouden kustannuskriisi, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pahentanut.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk)

17.3. 12:51 | Päivitetty 17.3. 14:04

Hallitus valmistelee kiireisellä aikataululla toimia, jotka lisäävät tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla, kertoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) torstaina.

Päätöksen taustalla on Saarikon mukaan Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys. Toimilla halutaan Saarikon mukaan helpottaa maatalouden kustannuskriisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus.

”Tämä kokonaisuus tulee sisältämään nopeavaikutteisia tukimuotoja, jotka tukevat tilojen maksuvalmiutta”, Saarikko sanoi toimittajille Helsingissä.

Saarikko kertoi päätöksestä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia asetetun varautumisen ministerityöryhmän ensimmäisen virallisen kokouksen jälkeen.

Saarikko korosti, että valtion 300 miljoonan euron hätäapu ei yksin riitä ratkaisemaan maatalouden kustannuskriisiä. Saarikko vieritti vastuuta myös elintarviketeollisuuden ja kaupan edustajille.

”Valtio hoitaa osansa, mutta kannattavuudesta vastaavat markkinat”, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan varautumisen ministerityöryhmä ei vielä päättänyt siitä, millä tavoin ruoantuotantoa tarkalleen ottaen tuetaan. Tämä johtui Saarikon mukaan siitä, että Suomen maatalouden tukijärjestelmä pohjautuu EU-säädöksiin.

”Suomi tekee voimakkaasti töitä sen eteen, että EU:n valtiontukisäännöissä olisi joustoa Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan jälkeen myös maataloudelle”, Saarikko sanoi.

”Jos saamme joustoja EU:sta ensi viikon alussa, päätökset syntyvät kyllä nopeasti. Ellei joustoa EU:sta tule, sitten on edettävä kansallisissa käsissä olevilla toimilla. On olemassa useita eri vaihtoehtoja sekä suorien tukien että verohelpotusten muodossa”, Saarikko jatkoi.

Saarikon mukaan tukikokonaisuudessa tullaan huomioimaan myös fossiilisista polttoaineista irrottautuminen ja energiaomavaraisuuden kasvattaminen.

”Mutta koska nyt on kiire ja akuutti hätä, tulemme tekemään suoria taloudellisia tukikohdennuksia maanviljelijöille”, Saarikko sanoi.

Huoltovarmuuden kannalta on uhka, että liian moni viljelytila lopettaa toimintansa kannattavuuskriisin takia jo jopa ennen kevätkylvöjä. Tämän takia hallitus yrittää löytää keinoja, jotka näkyvät tilojen taloudessa hyvin pian tai antavat varmuuden, että ainakin loppuvuodesta rahaa tulee tilille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat