Ruotsissakin pohditaan turvallisuuspoliittista suuntaa – Suomen linjauksia seurataan tarkasti

Myös kysymys Ruotsin Nato-jäsenyydestä nostetaan esiin keskusteluissa.

Kuvassa vasemmalta katsottuna Ruotsin ulkoministeri Ann Linde, pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist.

17.3. 15:54

Ruotsin hallitus ja valtiopäivillä edustetut puolueet ovat aloittaneet keskustelukierroksen Ruotsin turvallisuuspolitiikan muutoksista Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Puheenjohtajana toimii ulkoministeri Ann Linde, apunaan puolustusministeri Peter Hultqvist.

Myös kysymys Nato-jäsenyydestä nousee keskusteluissa esille. Keskustelujen takarajana on 31. toukokuuta, jolloin johtopäätöksiä on määrä esitellä raportissa.

Keskustelujen aikana pidetään yhteyksiä ulkomaille, erityisesti Suomen kanssa, todetaan hallituksen päätöksessä keskustelukierroksesta. Ulkoministeri Linde sanoi keskustelujen edellä, että puolueet saavat nostaa esille mitä aiheita haluavat.

Sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitus on toistaiseksi pitänyt kiinni perinteisestä linjasta, että Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole tarpeen, sillä liittoutumattomuus on palvellut Ruotsia hyvin. Ruotsilla on kumppanuussopimus sekä isäntämaasopimus Naton kanssa, samoin kuin yhteistyösuhteet muun muassa Suomen, Yhdysvaltojen sekä Britannian ja Ranskan kanssa.

Linde on todennut, ettei keskustelujen avaamista pidä nähdä merkkinä siitä, että sosiaalidemokraatit olisivat muuttamassa Nato-kantaansa. Puolustusministeri Hultqvist korosti, että tarkoitus ei ole dramatisoida, vaan analysoida tilannetta.

Ruotsin valtiopäiväpuolueista maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit kannattavat Nato-jäsenyyden hakemista. Ruotsidemokraatit linjasi viikonloppuna, että jäsenyydestä tulee tehdä selvitys ja että puolue voi kannattaa jäsenyyttä, jos turvallisuustilanne sitä edellyttää.

Maltillista kokoomusta edustava kansanedustaja Hans Wallmark oli ensimmäisen kierroksen alkaessa tyytyväinen, että keskustelut etenevät samaa tahtia kuin Suomen pohdinta.

”On tärkeää, että Suomessa koetaan, ettei Ruotsi pyri jarruttamaan tai sekoittamaan, joten on hyvä että meillä on rinnakkaiset prosessit”, Wallmark sanoi.

Ruotsin puolustusvoimat piti torstaina oman tilannekatsauksensa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Puolustusvoimien operaatiopäällikkö Michael Claesson totesi, että Ruotsin on syytä valmistautua siihen, että nykyinen turvallisuuspoliittinen tilanne pitkittyy. Venäjä pyrkii edelleen valtaamaan Ukrainan väkivalloin.

Odotettavissa on, että Ruotsia yritetään painostaa, tavoitteena vaikuttaa Ruotsin toimiin ja päätöksiin.

”Uhkailu ja pelottelu on osa Venäjän strategiaa”, Claesson summasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat