Oikeuskansleri: Pääministeri Sanna Marin ei toiminut virka­velvollisuuksiensa vastaisesti viettäessään vapaailtaa ilman virkapuhelintaan

Marin ei joulukuussa vapaailtanaan saanut ohjetta välttää kontakteja koronavirusaltistuksen vuoksi. Oikeuskansleri arvioi, ettei pääministeri ollut toiminut vastoin virkavelvoitteitaan, koska hän oli ollut tavoitettavissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd)

18.3. 12:47 | Päivitetty 18.3. 15:25

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei menetellyt vastoin virkavelvollisuuttaan, kun hänellä ei ollut virkamatkapuhelinta mukanaan vapaailtanaan, katsoo oikeuskansleri perjantaina antamassaan ratkaisussa.

Marinilla ei ollut valtioneuvoston virkamatkapuhelinta mukanaan hänen viettäessään vapaailtaa joulukuussa 2021 helsinkiläisessä ravintolassa. Siksi tieto siitä, että hänen tuli välttää kontakteja koronavirusaltistuksen vuoksi, ei ollut tavoittanut häntä.

Pääministeri Marinin illanvietto tuli ilmi, kun Seiska-lehti uutisoi asiasta joulukuussa.

Marin oli samana päivänä osallistunut valtioneuvoston istuntoon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa, joka sai tietää koronatartunnastaan vasta istunnon jälkeen. Sen jälkeen myös valtioneuvosto oli ottanut yhteyttä altistuneisiin ministereihin. Tekstiviesti, jossa kehotettiin välttää kontakteja, lähetettiin pääministerin virkapuhelimeen.

Pääministeri Marin ei kuitenkaan ollut saanut tekstiviestiä ennen kuin seuraavana aamuna, koska hän oli lähtenyt illanviettoon mukanaan ainoastaan eduskunnan puhelin.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi oli kuitenkin soittanut Marinille illalla tämän eduskuntapuhelimeen ja kertonut altistuksesta. Marinin mukaan hän oli Haapajärven kanssa todennut senhetkisen ohjeistuksen kahdesti rokotetuille, jonka mukaan omaehtoinen karanteeni ei ollut tarpeen.

Oikeuskanslerinvirasto sai useita kanteluita siitä, oliko pääministeri toiminut virkapuhelimensa käytön kanssa oikein.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi ratkaisussaan, että ministereiden ohjeet virkapuhelimen kuljettamisesta olivat keskenään epäselvät. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamat suositukset siitä, kuinka toimia koronaviruksen altistustilanteessa, olivat Pöysin mukaan osin ristiriitaiset.

Pääministeri oli toisaalta ollut tavoitettavissa toisesta puhelimestaan, Pöysti arvioi.

Siksi Pöystin mukaan ei voitu katsoa Marinin toimineen vastoin virkavelvollisuuksiaan.

”Vaikka edellä on tehty se johtopäätös, ettei pääministeri toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti, katson tärkeäksi korostaa, että valtioneuvoston tilannekeskuksella tulee olla ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto sekä virkamiesjohto häiriö- ja poikkeustilanteissa”, Pöysti toteaa päätöksessä.

Pöysti toteaa myös, että valtioneuvosto on hänen tietojensa mukaan yhtenäistänyt ministereiden ohjeita matkapuhelinten käytöstä.

Pääministeri Marin ei saanut koronatartuntaa, ja hän kertoi hakeutuneensa välittömästi koronatestiin nähtyään valtioneuvoston viestin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat