Aiempaa useampi vihreiden kansan­edustaja kertoo nyt kannattavansa Nato-jäsenyyttä

HS:n kyselyssä Nato-jäsenyyden kannalla kertoo olevansa muun muassa eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Vihreiden kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Mari Holopainen.

18.3. 19:33 | Päivitetty 18.3. 22:59

Aiempaa useampi vihreiden kansanedustaja kertoo nyt kannattavansa jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

Naton kannalle on kääntynyt pohdinnan jälkeen ainakin eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Hyrkkö kertoo asiasta HS:n kyselyssä, joka toteutettiin kuluvalla viikolla. Hän kertoo pohtineensa asiaa perusteellisesti viime viikkoina.

”Suomen turvallisuuspoliittisten ratkaisujen tärkein tehtävä on estää sota. Samalla on huolehdittava, että pahimmankin tapahtuessa pärjäämme. Muuttuneen turvallisuustilanteen myötä olen kallistunut kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä”, hän perustelee.

Hyrkkö on aiemmin suhtautunut Natoon kriittisesti. Eduskuntavaali­koneessa 2019 hän oli jokseenkin eri mieltä väittämästä, jonka mukaan Suomen tulisi tällä vaalikaudella ryhtyä valmistelemaan hakemista Natoon.

”Aiempi varauksellinen suhtautumiseni Nato-jäsenyyttä kohtaan on muuttunut. On vaikea nähdä, että tarjolla olisi parempiakaan vaihtoehtoja. Eduskunnassa alkavaan parlamentaariseen prosessiin lähden toki silti avoimin mielin”, hän kirjoittaa nyt.

Myös vihreiden kansanedustaja Noora Koponen kertoo HS:n kyselyssä kannattavansa jäsenyyttä. Hän perustelee, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen puolustuskykyä ja pienentäisi Suomen maariskiä kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta.

”Turvallisuuspoliittisen kulman lisäksi Nato-jäsenyys tasapainottaisi taloudellisia olosuhteita.”

Koponen oli eduskuntavaalien 2019 aikaan jokseenkin eri mieltä siitä, että Suomen tulisi tällä vaalikaudella ryhtyä valmistelemaan hakemista Natoon.

Kansanedustajien Nato-kantoihin voi perehtyä laajemmin selaamalla HS:n päivittyvää taulukkoa. Siihen on koottu sekä HS:n tuoreessa kyselyssä kerrotut kannat että kansanedustajien muissa lähteissä Ukrainan sodan alkamisen jälkeen kertomia Nato-kantoja.

Lue lisää: HS:n päivittyvä taulukko kokoaa kansan­edustajien Nato-kannat – Moni ei vielä ole kertonut tai päättänyt linjaansa

VihreÄT pohtii parhaillaan muiden puolueiden tavoin Nato-kantaansa muuttuneessa turvallisuus­poliittisessa tilanteessa.

Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela kertoi vastikään tällä viikolla HS:lle kääntyneensä kannattamaan Nato-jäsenyyttä.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ovat kertoneet myönteisestä kannastaan.

Vihreiden eduskuntaryhmässä on 20 kansanedustajaa. HS:n oman kyselyn ja muiden julkisuudessa olleiden tietojen mukaan heistä ainakin kahdeksan kannattaa jäsenyyttä. Muut eivät ole osanneet sanoa tai eivät ole toistaiseksi kertoneet kantaansa julkisesti uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Natoa kannattaa kansanedustaja Mari Holopainen (vihr).

”Suomi on pieni valtio yksin, ja asemamme on sitä kautta myös muista riippuvainen ja nojaa nykyisin ennen kaikkea EU:n kautta tapahtuvaan vaikuttamiseen. Natokaan ei tietenkään ole ongelmaton, mutta turvallisuus­poliittinen asemamme olisi vahvempi, jos olisimme liittyneet Natoon”, hän perustelee.

Holopainen vastasi eduskuntavaalikoneessa 2019, ettei osaa sanoa kantaansa siihen, tulisiko Suomen tällä vaalikaudella ryhtyä valmistelemaan hakemista Natoon.

Holopainen sanoo, ettei jäsenyys tuolloin vaikuttanut hänestä ajankohtaiselta. Hän silti oli jo silloin kallellaan Natoon päin.

Holopaisesta on valitettavaa, ettei Natoon ole liitytty silloin, kun liittymisen mahdollisuus on ollut esillä esimerkiksi 1990-luvun puolivälin jälkeen.

”Suomettumisen ajanjakso varmastikin vaikutti silloisten päättäjien ajatteluun. On varmasti myös niin, että lähialueen kehitystä ei ole seurattu riittävästi eikä ihmisoikeuksien ja kansalaisjärjestöjen aseman ahtaalle ajamisen vaikutuksiin tai yritysvastuun ongelmiin (mm. Fennovoima) herätty riittävästi. Hyökkäyssota voi vaikuttaa myös Suomen ja Euroopan maariskiin. Sodan kärsimykset pitää saada loppumaan”, hän kirjoittaa.

HS:n tuoreessa kyselyssä vihreistä kansanedustajista myös Sofia Virta kertoo kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Virta kannatti jäsenyyttä jo eduskuntavaaleissa 2019.

”Kantani ei ole muuttunut – vaan vahvistunut entisestään”, hän kirjoittaa.

Ylen aiemmassa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen tehdyssä kyselyssä vihreistä kansanedustajista Naton kannalle ilmoittautui lisäksi Pirkka-Pekka Petelius.

Muokkaus klo 22.55: Mari Holopaisen aiempaa Nato-kantaa täydennetty ja Outi Alanko-Kahiluodon kanta lisätty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat