Vasemmistoliiton Sarkkinen: Hintojen nousua korvattava sosiaali­tukien yli­määräisellä korotuksella

Hintojen nousuvauhti on kiihtynyt Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Vuoden vaihteessa kansan- ja takuueläkkeitä korotettiin 2,1 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas).

19.3. 14:28

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas) mielestä kuluttajahintojen nousua pitäisi korvata pienituloisille ylimääräisillä indeksikorotuksilla sosiaalietuuksiin.

Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa lauantaina puhuneen Sarkkisen mielestä hintojen nousuvauhti on nyt niin nopeaa, että poikkeukselliselle toimenpiteelle olisi tarvetta.

”Näen, että hintojen nopeaan nousuun vastaamiseksi tarvitsemme ylimääräistä korotusta kansaneläkeindeksiin jo tämän vuoden aikana. Inflaatiokehitystä ja sen vaikutuksia pienituloisten elämänedellytyksiin on nyt syytä seurata tarkasti ja hallituksen on tehtävä tilannetta helpottavia toimia”, hän sanoi.

Korotus koskisi toimeentulotuen perusosaa, takuueläkettä, kansaneläkettä, työttömyysturvaa ja muita perusturvaetuuksia.

Sarkkinen otti esiin, että myös talousjärjestö OECD on suosittanut hallituksia tukemaan pienituloisten kotitalouksien ostovoimaa sosiaaliturvan kautta eikä yleisillä veronalennuksilla.

OECD:n ja IMF:n mukaan hintojen nousu vaikuttaa eniten maailman köyhimpien maiden ja asukkaiden elämiin.

Kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin tehtiin tämän vuoden alussa 2,1 prosentin indeksikorotus. Kuluttajahinnat olivat helmikuussa 4,5 prosenttia korkeampia kuin vuosi sitten.

Eniten on kallistunut energia, mikä vaikuttaa niin asumisen kuin liikkumisen hintaan ja valuu epäsuorasti monien muidenkin tuotteiden hintoihin.

Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa odotetaan nostavan myös esimerkiksi ruoan hintaa voimakkaasti tämän vuoden aikana, koska sotivat maat ovat suuria viljan ja öljykasvien tuottajia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat